kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Jaspers

Karl Theodor Jaspers (Oldenburg, 23 februari 1883 - Bazel, 26 februari 1969) was een Duitse psychiater die als filosoof internationaal bekend werd. Jaspers was een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de existentiefilosofie, die hij strikt onderscheidde van het existentialisme van Jean-Paul Sartre.

‘Wat filosofie is, moet je uitproberen’


Jaspers schreef uitgebreid over de bedreiging die de moderne wetenschap en moderne economische en politieke instellingen vormden voor de menselijke vrijheid.

Hij was een politiek denker die na de Tweede Wereldoorlog de Duitsers confronteerde met de schuldvraag ten aanzien van de Jodenvervolging en andere misdaden uit de naziperiode. In die jaren waarin velen van zijn landgenoten de herinnering aan deze zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis probeerden te verdringen, maakte dit hem allesbehalve geliefd. Hij meende dat deze misdaden nooit vergeten mochten worden en dat het gedenken van deze misdaden de enige manier was om te voorkomen dat ze ooit opnieuw zouden kunnen plaatsvinden.

Jaspers was ook de bedenker van de term en de theorie van de axiale periode, een bijzondere periode van religieuze en filosofische ontwikkeling (800-200 v.C.) waarin radicale culturele veranderingen plaatsvonden. Naast het monotheïsme in het Midden-Oosten, ontstonden in China het confucianisme en taoïsme, in India het hindoeïsme en boeddhisme en in Griekenland het filosofisch rationalisme. Deze veranderingen zouden tot op heden de basis van de samenleving zijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.