kunstbus
Dit artikel is 02-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keizer Maximiliaan-I

Keizer Maximiliaan I van het Heilige Roomse RijkMaximiliaan heeft de keten van het Gulden Vlies om. De anjer in zijn hand staat symbool voor een deugdzaam leven en hoop op een leven na de dood. Dit paneel werd omstreeks 1510 geschilderd, door Joos van Cleve of één van zijn navolgers. (Albrecht Dürer

Maximiliaan I (Wiener Neustadt, 22 maart 1459 - Wels, 12 januari 1519) was keizer van het Heilige Roomse Rijk. Omdat hij aartshertog van Oostenrijk was, werd hij ook Maximiliaan I van Oostenrijk genoemd.

Maximiliaan I was de zoon van de Duitse keizer Frederik III, die hij in 1493 als keizer opvolgde. In 1477 trouwde Maximiliaan met Maria van Bourgondië (1457-1482), de dochter van Karel de Stoute en erfgename van Bourgondië. Het paar kreeg twee kinderen:
. Filips de Schone (22 juni 1478 - 25 september 1506), trouwde met Johanna van Castilië
. Margaretha van Oostenrijk (10 januari 1480 - 1 december 1530), trouwde met Filibert II van Savoye

Toen zij vijf jaar later overleed, erfde hun vierjarige zoon Filips de Schone haar Bourgondische bezittingen, waartoe ook de Nederlanden behoorden. Maximiliaan nam de regering voor Filips waar en was daardoor de eerste Habsburger die - van 1482 tot 1494 - als regent over de Nederlanden regeerde. Later zou hij ook nog regent voor zijn kleinzoon en opvolger Karel V zijn.

In 1486 werd hij gekozen tot koning van Rome en 22 jaar later, in 1508, tot keizer van het Heilige Roomse Rijk. De Brugse stedelingen zetten hem in 1488, in hun strijd om autonomie, meer dan vier maanden gevangen in de stad.

In 1494 viel het Franse leger, onder bevel van koning Karel VIII, Italië binnen, wat leidde tot de Italiaanse Oorlog van 1494 - 1498, de eerste van de Italiaanse Oorlogen. Die konden slechts na zijn dood, in 1525, door de Slag bij Pavia tijdens de Italiaanse Oorlog van 1521 - 1526 in het voordeel van het rijk worden beslecht.

Maximiliaans zoon Filips werd in 1494 meerderjarig verklaard en nam vanaf dan persoonlijk het bewind in handen, waardoor het regentschap van Maximiliaan verviel. Na het overlijden van Filips in 1506 gingen de Nederlanden en de Franche-Comté naar zijn zesjarige zoontje Karel. Tot 1515 stond Karel onder het voogdijschap van zijn grootvader Maximiliaan. Deze had het echter te druk met zijn andere regeringstaken en militaire campagnes en hij liet zich, met instemming van de Staten-Generaal, in de Nederlanden vervangen door zijn dochter Margaretha van Oostenrijk, die daarmee de eerste landvoogdes van de Nederlanden werd. Deze functie zou ook onder Karel en zijn opvolgers blijven bestaan.

Om de toenemende druk te verminderen die ontstaan was door verdragen afgesloten tussen de heersers van Frankrijk, Polen, Hongarije, Bohemen en Rusland, pleegde Maximiliaan in juli 1515 in Wenen overleg met koning Wladislaus II van Hongarije en Bohemen, en met diens broer Sigismund I van Polen. Het daar afgesproken dubbelhuwelijk (de Wiener Doppelhochzeit) tussen twee kleinkinderen van Maximiliaan (Ferdinand en Maria) en de enige kinderen van Wladislaus (Anna en Lodewijk) zorgden ervoor dat elf jaar later ook Hongarije en Bohemen toevielen aan het huis Habsburg.

Overlijden
Maximiliaan overleed in 1519 in de stad Wels in Opper-Oostenrijk. Voor zijn grafmonument in de Hofkerk in Innsbruck had hij opdracht gegeven om 40 levensgrote bronzen standbeelden te laten gieten, maar slechts 28 ervan zijn ooit voltooid. Hij werd als keizer opgevolgd door zijn kleinzoon Karel V. Zijn eigen zoon Filips de Schone was immers al overleden in 1506.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Maximiliaan_I_van_het_Heilige_Roomse_Rijk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.