kunstbus
Dit artikel is 24-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keltisch kruis

Een Keltisch kruis is de combinatie van een christelijk kruis met een cirkel. Het is het karakteriserende symbool van het Keltische christendom en het is een samenvoeging van het christelijk kruis met een heidens zonnerad.

Oorsprong
Vele kruisen werden gebouwd in Ierland en Groot-Brittannië tijdens de 8e eeuw. In de Noordse mythologie was het kruis echter het symbool van de god Odin. Het Keltische kruis werd dan ook niet gezien buiten de plaatsen waar vroeger Odin aanbeden werd.

Politiek symbool
De culturele verwijzingen van het kruis naar de zon en naar Arische tradities leidden tot een gestileerde vorm van het kruis als embleem van verschillende extreemrechtse groeperingen, vooral in Frankrijk.

In Frankrijk en andere Europese landen wordt dit gestileerde symbool alleen nog geïdentificeerd met extreemrechts, terwijl in Ierland het kruis nog altijd gezien wordt als verwijzing naar de Ierse identiteit.

Keltische kruisen worden ook verbonden met nationalistische groeperingen die streven naar een grotere onafhankelijkheid van Keltische minderheden, bijvoorbeeld in Bretagne.

Muziek
Keltische kruizen zijn ook soms op te merken in verschillende Folkmetal subgenres, zoals vikingmetal, celtic metal,...


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Keltisch_kruis

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 213.