kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kioto

Kioto (ook Kyoto) is een stad in Japan met een bevolking van rond de 1,5 miljoen personen (2006). Vroeger was Kioto de keizerlijke hoofdstad van Japan, maar het is nu alleen de hoofdstad van de prefectuur Kioto.

Kioto maakt deel uit van de agglomeratie Osaka-Kobe-Kioto. Keihanshin is de Japanse benaming voor de metropool Osaka-Kobe-Kioto. Deze metropool staat ook bekend als Ōsaka-Kōbe-Kyōto of Groot-Osaka. Het centrum van deze metropool vormt de stad Osaka. Begin 2007 had deze metropool een geschatte bevolking van ongeveer 17,5 miljoen inwoners [1]. Dit maakt de metropool de tweede grootste van Japan (de grootste is de metropool Groot-Tokio). Buiten de drie kernsteden zijn de grootste steden van de metropool Sakai, Himeji, Higashiosaka, Nishinomiya en Amagasaki.

Geschiedenis
Het gebied van Kioto is pas door mensen bewoond vanaf de 7e eeuw, en wel door de Hata-clan die Japan binnenkwam vanuit Korea. Tijdens de 8e eeuw werden boeddhistische godsdienstige autoriteiten erg machtig, hetgeen een reden was voor de Japanse keizer om de hoofdstad ver van de boeddhistische invloed te vestigen.

De nieuwe stad, Heiankyo genoemd, werd de zetel van het keizerlijke hof vanaf 795. Later kreeg de stad de naam Kyōto (Nederlands: Kioto). Kioto bleef de hoofdstad van Japan tot het einde van de Edoperiode in 1868. Sommigen menen dat Kioto nog steeds de wettelijke hoofdstad is. Nadat Edo was hernoemd tot Tokio (dat 'oostelijke hoofdstad' betekent), was Kioto korte tijd bekend als Saikyo (西京), dat 'westelijke hoofdstad' betekent.

Vanwege het rijke culturele erfgoed in Kioto bleef de stad een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard. Vandaag de dag is het de enige grotere stad in Japan die nog steeds een overvloed aan vooroorlogse gebouwen heeft, hoewel de moderne tijd toch doorbreekt.

In 1997 werd in Kioto de conferentie gehouden die resulteerde in het Kyoto-protocol over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Geografische ligging
Kioto ligt middenop het eiland Honshu. De stad is omringd door bergen. De stad is berucht vanwege de enorme hitte zonder een zuchtje wind tijdens zomernachten.

De stad is in een grid gebouwd, volgens traditionele Chinese gewoonte. Momenteel (2004) is het zakendistrict gelegen in het centrum en in het zuiden van de stad. Het dunner bevolkte noordelijke deel heeft een groenere uitstraling.

Cultuur
Kioto is beroemd om zijn levensmiddelen. De rijke grond rond Kioto maakt groenteteelt mogelijk. Vis wordt in verschillende wateren ruim aangetroffen.

Kioto wordt beschouwd als het culturele centrum van Japan. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, terwijl brandbommen door het hele land neerkwamen, bleef Kioto met zijn 600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur gespaard.

Beroemde tempels in Kioto zijn:
. Uji Byodoin, de oudste houten constructie ter wereld, die op de munt van 10 yen staat;
. Kiyomizu-dera, een houten tempel gesteund door pilaren bij de helling van een berg;
. Kinkaku-ji, het gouden paviljoen;
. Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen;
. Heian Jingu, het beroemdste Shinto-heiligdom;
. Ryoan-ji, beroemd vanwege de rotstuin.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kioto_%28stad%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 682.