kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ko van Dijk

Ko van Dijk (junior) (Amsterdam, 25 juli 1916 - Den Haag, 6 mei 1978) was een Nederlands toneel-, televisie-, film- en hoorspelacteur alsook toneelregisseur.
Hij speelde in 46 jaar ruim 300 rollen, op toneel, in televisieseries, speelfilms en hoorspelen.

Levensloop
Zijn ouders Ko van Dijk (senior) en Jetty Riecker waren acteurs. Ko besloot op zestienjarige leeftijd zijn vaders voorbeeld te volgen en acteur te worden; hij werd echter tot drie keer toe niet toegelaten tot de toneelschool. Vader van Dijk nam hem onder zijn hoede, en gaf hem een plaats in zijn gezelschap Het Schouwtoneel.

Als kind van een acteursechtpaar genoot hij een zeer vrije opvoeding, wat mede resulteerde in moeilijk beheersbaar en egocentrisch gedrag. Van Dijk was een emotioneel mens, soms driftig, soms vrolijk of bedroefd, maar altijd uitbundig. Hij trouwde zes keer, achtereenvolgens met Emmy Scholte (mensendieck-lerares), Elly van Stekelenburg (actrice), Ellen de Thouars (actrice), Teddy Schaank (actrice), Barbara Verkaik (toneelkleedster) en Pia van den Hurk (verpleegkundige), dochter van de bekende Drentse verzetsstrijder Peter van den Hurk, die hij ontmoette in het ziekenhuis waar zij werkte toen hij aan zijn heup werd geopereerd. Alle huwelijken eindigden in een scheiding. Alleen uit zijn laatste huwelijk kreeg hij twee zoons, Peter-Jan van Dijk (genoemd naar zijn grootvader de verzetsstrijder) en Kees van Dijk.

Van Dijk debuteerde in 1932 in "De Kingsfordschool", een stuk van Cissy van Marxveldt. Hij speelde vervolgens onder meer in stukken van Vondel (Gijsbrecht van Aemstel), Shakespeare ("De Koopman van Venetië" en "De Getemde Feeks"), Bredero ("De Klucht van de Koe"). In de oorlog werkte hij door en regisseerde hij enkele stukken ("Het Bonzend Hart" van Edgar Allan Poe), en was hij actief in het cabaret "De Koplamp" met Wim Ibo en Cees Laseur.

In 1957 zorgde Van Dijk voor veel ophef in de pers door de hem dat jaar toegekende "Louis d'Or" (de prijs voor de beste toneelspeler van het jaar) publiekelijk te weigeren. Hij was geïrriteerd over de jury die in zijn rapport veel commentaar had op zijn manier van spelen en hem allerlei tips gaf om die te verbeteren.

Vanaf de jaren vijftig was Van Dijk ook actief als hoorspelacteur en speelde hij in televisiefilms en -series. Zo was hij te horen in de populaire hoorspelen "Mimosa", "Koek en Ei" en "Biels en Co". Het sluitstuk van zijn carrière in 1978 was zijn rol als Boer Bonte in de televisieserie Dagboek van een Herdershond onder regie van Willy van Hemert. Hierna ging hij vol goede moed op tournee met het stuk "Herfst in Riga", waarin hij speelde met Mary Dresselhuys. De onverwacht laatste voorstelling was op vrijdag 5 mei 1978.

Van Dijk overleed, alleen in zijn flat in Den Haag, op zaterdag 6 mei op 61-jarige leeftijd aan een verwaarloosde longontsteking gevolgd door een hartinfarct.

Begrafenis
Zijn lichaam werd opgebaard in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, waar vrienden en collega's een erewacht betrokken. Vanuit de schouwburg werd Van Dijk op 11 mei overgebracht naar Begraafplaats Westduin. Een lange stoet vakgenoten volgde de baar en langs de route stonden rijen bewonderaars. Jeroen Krabbé omschreef het later als een staatsbegrafenis. "De mensen namen eerbiedig hun hoed af toen de stoet passeerde. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt."

Filmografie
Jenny (Speelfilm, 1958) - De vader van Jenny, acteur
Pension Hommeles (Televisieserie, 1957-1959) - Rol onbekend
Requiem voor een zwaargewicht (Televisiefilm, 1959) - Mountain Malloy, Bokser
Het grote mes (Televisiefilm, 1960) - Rol onbekend
De zaak M.P. (Speelfilm, 1960) - Philidoor Peters
De komiek (Televisiefilm, 1962) - Rol onbekend
De opvolger (Toneelregistratie, 1965)
Box en Cox (Televisiefilm, 1965) - Rol onbekend
Een Florentijns treurspel (Televisiefilm, 1965) - Rol onbekend
De man, de vrouw en de moord (Televisiebewerking, 1966)
Ja Zuster, Nee Zuster (Televisieserie, 1967) - Johan de Groot (Afl., De knödel)
Mooi weer vandaag (Televisiebewerking, 1971) - Max
Karakter (Mini-serie, 1971) - Dreverhaven
Uilenspiegel (Televisieserie, 1973) - Keizer Karel V
Naakt over de schutting (Speelfilm, 1973) - Higgins
Vader en zoon (Televisieserie, 1974) - Buurman
Durmazon (Televisieserie, 1974)
Dagboek van een Herdershond (Televisieserie, 1978) - Boer Nicolaas Bonte
Marius, Fanny en César (Televisieserie, 1977) - César
Erik of het klein insektenboek (Televisieserie, 1979) - Glimworm

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ko_van_Dijk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 291.