kunstbus
Dit artikel is 30-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koningin Elizabeth-II

Koningin Elizabeth IIElizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926) is sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ze is de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

Elizabeth is sinds 20 november 1947 getrouwd met Philip Mountbatten, een voormalige Grieks-Deense prins die in 1947 de Britse nationaliteit verkreeg. Zij zijn verre verwanten. Beiden zijn zij nakomelingen van koningin Victoria. Philip is een achterkleinzoon van de dochter van koningin Victoria, prinses Alice, en Elizabeth is een achterkleindochter van Alice' broer, koning Eduard VII.

Geboorte en jeugd
Elizabeth was bij geboorte derde in rij voor troonopvolging, na haar oom Eduard VIII, de Prins van Wales, en haar vader George VI. Er was geen reden aan te nemen dat Elizabeth ooit aanspraak zou kunnen maken op de troon, omdat werd verwacht dat Eduard in het huwelijk zou treden, en kinderen uit zo'n huwelijk hoger op de opvolgingslijst zouden komen te staan. Eduard produceerde echter geen legitieme troonopvolger, en moest bovendien afstand doen van zijn rechten op de troon om te kunnen huwen met Wallis Simpson. Elizabeths kandidatuur had dan nog doorkruist kunnen worden als haar ouders mannelijke nakomelingen hadden gehad, hetgeen echter niet gebeurde. Elizabeth had alleen een zus: Margaret.

Elizabeth en haar zus werden thuis geschoold, en Elizabeth studeerde geschiedenis bij C.H.K. Marten van Eton College. Zij werd in godsdienst geschoold door de Aartsbisschop van Canterbury en is toegewijd lid van de Anglicaanse Kerk waar ze, als staatshoofd, overigens ook titulair leider (Supreme Governor) van is.

Troonopvolger
Toen haar vader in 1936 koning werd als gevolg van de abdicatie van zijn broer Eduard VIII werd Elizabeth eerste in lijn voor troonopvolging, en werd haar officiële titel Her Royal Highness The Princess Elizabeth. In Wales gingen stemmen op haar ook de titel van Prinses van Wales toe te kennen, dit is echter geen zelfstandige titel, maar de titel die gaat naar de echtgenote van de Prins van Wales. Bovendien was er (in ieder geval nog theoretisch) kans dat George alsnog een mannelijke nakomeling zou verwekken die staatsrechtelijk aanspraak zou kunnen maken op de titel Prins van Wales.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Elizabeth en Margaret geëvacueerd naar Windsor Castle. Er werd overwogen de kinderen (Elizabeth was 13 en Margaret 10) over te brengen naar Canada, maar hun moeder weigerde dit categorisch: "The children could not possibly go without me, I will never leave the King, and the King will never leave his country" ("De kinderen kunnen onmogelijk zonder mij gaan, ik zal de Koning nooit achterlaten, en de Koning zal zijn land nooit achterlaten)". Op dertienjarige leeftijd ontmoette Elizabeth haar toekomstige echtgenoot Philip Mountbatten.

In 1945 wilde Elizabeth een directere rol spelen bij de oorlogsinspanningen, en nam dienst bij de Auxiliary Territorial Service, een vrouwenafdeling van het Britse leger. Ze werd opgeleid tot chauffeur, en dit was de eerste keer dat ze klassikaal onderwijs volgde. Elizabeth was het eerste vrouwelijk lid van het Koninklijk Huis dat actief in militaire dienst was.

Voorbereiding op het Koningschap
het nieuwe koningspaar na de KroningNa de oorlog vergezelde Elizabeth haar ouders in 1947 op een reis naar Zuid-Afrika. Dit was haar eerste officiële staatsbezoek.
Zij trad op 20 november 1947 in het huwelijk met Philip, Hertog van Edinburgh. Philip moest hiervoor zijn aanspraak op de Griekse troon opgeven, en deed, alvorens de titel van Hertog van Edinburgh te verwerven afstand van zijn eerdere titels. Philips verleden was overigens niet geheel onbesproken, hij was Grieks-Orthodox, had geen substantiële financiële middelen, en had zussen die met Nazi's waren getrouwd.
Het pasgetrouwde stel betrok Clarence House in Londen. Philip was als officier van de Royal Navy echter regelmatig gestationeerd op Malta.
De gezondheid van haar vader werd begin jaren '50 slechter, en Elizabeth nam al in 1951 voor hem waar bij publieke taken. Zo bracht ze dat jaar staatsbezoeken aan Griekenland, Malta en Italië. In oktober 1951 was ze in Canada en bracht ze een bezoek aan Harry S. Truman, de president van de Verenigde Staten. In januari 1952 vertrokken Elizabeth en Philip voor een reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Deze reis werd echter abrupt afgebroken door het bericht van de dood van haar vader op 6 februari.

Koningin
Elizabeths Proclamation of Accession werd uitgesproken op 7 februari 1952 tijdens een plechtigheid op St. James's Palace. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey. Het koninklijk paar betrok Buckingham Palace, alhoewel een publiek geheim is dat Elizabeth liever op Windsor Castle, Balmoral Castle in Schotland of Sandringham House in Norfolk verblijft.

Toen Elizabeth gekroond werd tot vorstin, werd zij Koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Tegenwoordig zijn Zuid-Afrika, Sri Lanka en Pakistan allemaal onafhankelijke republieken, en erkennen haar niet meer als staatshoofd. Tegenwoordig regeert ze op nog 15 onafhankelijke soevereine tronen naast de Britse Troon, en daardoor is zij de enige persoon ter wereld die naast haar eigen moederland, andere staten apart vertegenwoordigt.

Tussen 1953 en 1954 maakte zij met prins Philip een wereldreis van zes maanden, en eind jaren '50 bezocht zij de Verenigde Staten en Canada. In 1961 bezocht zij India en Pakistan en was daarna te gast in alle Europese landen. Ook is zij regelmatig aanwezig bij de vergaderingen van de regeringsleiders van de Gemenebest van Naties.

Tijdens de regeringsperiode van Elizabeth is er staatsrechtelijk, politiek en economisch veel veranderd. Zij was eerst staatshoofd van een van de grootste machten ter wereld, maar in de laatste vijftig jaar is het Britse Rijk getransformeerd tot de huidige Gemenebest van Naties, waarbij Elizabeth een belangrijke rol heeft gespeeld in het onderhouden van de goede betrekkingen.

Sinds 20 december 2007 is zij de oudst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk ooit. Zij passeerde toen de leeftijd waarop Koningin Victoria in 1901 overleed.

Kinderen:
. Charles Philip Arthur George, Prince of Wales, geb. 14 november 1948, getrouwd met Lady Diana Spencer, later de Prinses van Wales van 29 juli 1981 tot 28 augustus 1996, Diana overleed op 31 augustus 1997. Gehuwd op 9 april 2005 met Camilla Parker Bowles, Hertogin van Cornwall.

. Anne Elizabeth Alice Louise, Princess Royal, geb. 15 augustus 1950, gehuwd op 14 november 1973, gescheiden op 28 april 1992 met Captain Mark Phillips. Gehuwd op 12 december 1992 met Timothy Laurence.

. Andrew Albert Christian Edward, Duke of York, geb. 19 februari 1960, gehuwd op 23 juli 1986, gescheiden op 30 mei 1996 met Sarah Margaret Ferguson, Hertogin van York.

. Edward Anthony Richard Louis, Earl of Wessex, geb. 10 maart 1964, gehuwd op 19 juni 1999 met Sophie Helen Rhys-Jones.

Imago
In 1992 kondigden zowel prins Charles als prins Andrew hun echtscheiding aan en werd een groot deel van Windsor Castle door brand verwoest. Elizabeth beschreef het jaar als een Annus Horribilis (vrij vertaald uit het latijn betekent het een "verschrikkelijk jaar"). Haar probleem bleef echter haar imago van wereldvreemde ijskoningin. Toen prinses Diana in 1997 verongelukte werd haar reactie op dit nieuws zelfs door de meest verstokte monarchisten kil gevonden. Ter verdediging van Elizabeth wordt wel aangevoerd dat zij niet afstandelijk, maar verlegen is en dat zij het koningschap slechts op zich heeft genomen omdat ze zich geroepen voelde door God. Na het overlijden in 2002 van haar zus Margaret en haar moeder bleek Elizabeth nog steeds op steun vanuit het volk te kunnen rekenen. Haar gouden jubileum in juli 2002 werd tegen veler verwachting in een groot feest.

Volgens de Britse opinie mag Elizabeth kennelijk nog wel een tijdje koningin blijven, al was het maar omdat troonopvolger prins Charles niet erg populair is, en prins William nog te jong. Bovendien is het doen van troonsafstand niet conform de traditie in het Verenigd Koninkrijk; monarchen regeren hier tot hun dood, zoals de vader en grootvader van Elizabeth II ook deden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II_van_het_Verenigd_Koninkrijk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.