kunstbus
Dit artikel is 02-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kop-van-Zuid

Kop van Zuid

De Kop van Zuid is een wijk en nieuw stadsdeel in Rotterdam, gelegen op de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad.

De wijk is vrij jong en bestaat uit de Wilhelminapier en de V begrensd door de Rosestraat / spoorlijn Rotterdam-Dordrecht enerzijds en de Hilledijk / Hillestraat / Rijnhaven anderzijds.

De Kop van Zuid is en wordt gebouwd op voormalige, in onbruik geraakte haventerreinen rond de Binnenhaven, Entrepothaven, Spoorweghaven, Rijnhaven en de Wilhelminapier. Deze haventerreinen zorgden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Door dit gebied om te vormen tot (te vullen met) stedelijk gebied, en door goede verbindingen aan te leggen, wordt gepoogd Noord en Zuid met elkaar te verenigen.

De wijk is onderdeel van Rotterdam-Zuid. Bestuurlijk gezien vallen de buurten Wilhelminapier en Zuidkade onder de Centrumraad van Rotterdam Centrum. De overige buurten behoren tot de deelgemeente Feijenoord. De wijk kan worden opgedeeld in de volgende "buurten" of gebieden: Wilhelminapier, Zuidkade, Landtong, Stadstuinen, Parkstad, Peperklip, Entrepot en Spoortunnellocaties.

De Wilhelminapier is een hoogstedelijk gebied op de Kop van Zuid in Rotterdam. De Wilhelminapier hoort officieel bij het centrum van Rotterdam. Het is dus onderdeel van het stadscentrum.
Het gebied is gelegen langs de rivier aan de voet van de Erasmusbrug en wordt sinds de eeuwwisseling gekenmerkt door hoogbouw en moderne voorzieningen. Nabij de Wilhelminapier is sinds 1997 het metrostation Wilhelminaplein met zijn beruchte schuin lopende perrons gevestigd. Sinds 2001 is het nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier gevestigd. De pier is nog volop in ontwikkeling. Sinds 2005 staat hier ook de hoogste woontoren van Nederland, Montevideo.

Vroeger was de Wilhelminakade, die over de gehele lengte van de pier loopt, een havenkade waar vandaan veel passagiersschepen naar Amerika vertrokken. De pier is zo een symbool geworden van de 19e- en 20e-eeuwse emigratie naar Amerika. Hotel New York, het vroegere hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn, is met zijn kenmerkende koperen gekoepelde torens een van de bekende gebouwen. Na het vertrek van de HAL in 1971 werd een masterplan voor de herontwikkeling van het gebied ontworpen door Sir Norman Foster in 1992. Hij ontwierp in 2000 ook het World Port Center, de eerste hoogbouw die sindsdien het decor vormt achter Hotel New York. De komende jaren zal het gebied zich ontwikkelen tot een hoogwaardig en grootstedelijk deel van het stadscentrum van Rotterdam.

Gebouwen op de Wilhelminapier: Hotel New York, World Port Center, Montevideo, Cruise Terminal, Las Palmas, Pakhuismeesteren, 't Leidsche Veem, Toren op Zuid / KPN gebouw (met de groene lichtjes), Nieuwe Luxor Theater, New Orleans (start bouw 2007)


Rotterdam Cruise Terminal
De Cruise Terminal is een gebouw op de Rotterdamse Wilhelminapier. Cruise Terminal Rotterdam deed dienst als aankomst- en vertrekhal van de Holland America Lijn en is industrieel erfgoed. Het dak van het gebouw bestaat uit 6 bogen. Er is een café/restaurant gevestigd en een evenementenhal van 3800 m². - Kop van Zuid
Begin jaren '90 werd een masterplan gemaakt door Riek Bakker en Teun Koolhaas. Dit plan werd in de loop der jaren uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan. Belangrijke elementen hierin zijn de verbindingen met het centrum van Rotterdam d.m.v. de Erasmusbrug en metrostation Wilhelminaplein, hoogstedelijk gebied met veel voorzieningen langs de rivier, en woongebieden langs de binnenhavens. Een aantal historische gebouwen, zoals Hotel New York, wordt gehandhaafd, en krijgt een nieuwe functie. Er zijn en er komen vooral veel wolkenkrabbers. Hier staat momenteel de hoogste wolkenkrabber en kantoorgebouw van Nederland de Maastoren.

Gebouwen
De Rotterdam (2011)
Entrepotgebouw (1879)
Poortgebouw (1879)
Havana (2011)
Hotel New York (1903)
Erasmusbrug (1996)
Wilhelminahof: Gerechtshof en Belastingdienst (1997)
Toren op Zuid (1999)
Hogeschool INHOLLAND (2000)
De Peperklip (1981)
World Port Center (2000)
Luxor Theater (2001)
Montevideo (2005)
De Compagnie (2005)
New Orleans (2009)
Maastoren (2009)
De Baltimore (2010)

Musea
Nederlands fotomuseum, Wilheminakade. Werk van Nederlandse en in Nederland wonende fotografen; nationale en internationale tentoonstellingen.
Villa Zebra, Stieltjesstraat 21, Kop van Zuid. Tentoonstellingen en workshops voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Art Rotterdam
Tijdens Art Rotterdam verandert de Rotterdam Cruise Terminal op de Kop van Zuid in een intiem podium voor moderne en hedendaagse beeldende kunst. Sinds de eerste editie in 2000 is Art Rotterdam uitgegroeid tot een volwaardige en serieuze kunstbeurs van internationale klasse. Art Rotterdam heeft regelmatig opkomende galeries vroegtijdig in zijn catalogus kunnen opnemen en vervult daarmee eveneens een voorhoedefunctie.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kop_van_Zuid

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.