kunstbus
Dit artikel is 27-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

La Louviere

La Louvière (Waals: El Louvire) is een plaats en stad in de provincie Henegouwen in België. De gemeente telt ruim 77.000 inwoners en is daarmee de op 15 na grootste gemeente van België. La Louvière is een relatief recente stad, ontstaan als industriestad tussen Bergen en Charleroi.

Kernen
Naast La Louvière zelf, telt de gemeente nog de deelgemeenten Haine-Saint-Paul, Haine-Saint-Pierre, Saint-Vaast, Trivières, Boussoit, Houdeng-Aimeries, Houdeng-Goegnies, Maurage en Strépy-Bracquegnies. In het noorden ligt nog het dorp Besonrieux. Besonrieux hoorde vroeger bij Familleureux, dat tegenwoordig zelf tot de gemeente Seneffe behoort.

Geschiedenis
Reeds in de middeleeuwen werd steenkool ontgonnen in het gebied. Het gebied La Louvière zelf, waar later de stad zou ontstaan, bleef echter een landelijk gebied, dat afhankelijk was van de heren van Saint-Vaast. Saint-Vaast zelf ligt iets meer zuidelijk, en ontstond langs het riviertje de Haine. Door de ontwikkelende industrialisatie in de 18de eeuw, met de aanleg van wegen, spoorlijnen en kanalen, kon het gebied van La Louvière zich verder ontwikkelen. Zowel in bevolkingsomvang als in economisch belang oversteeg La Louvière Saint-Vaast en werd één van de belangrijkste steden in Wallonië. In 1869 werd La Louvière uiteindelijk als een afzonderlijke stad erkend.

Verkeer
De stad heeft zich ontwikkelde langs drukke verkeersassen in Wallonië. De verkeerswegen in oost-west richting verbinden de grote steden Charleroi en Bergen, en diverse verkeersaders naar het noorden zorgen voor verbinding naar de hoofdstad Brussel.

La Louvière ligt nabij het knooppunt van de A15 en de A7 of de E42 en E19. Het Canal du Centre loopt door de gemeente en sluit iets verder te noorden aan op het Kanaal Charleroi-Brussel.

Bezienswaardigheden
De 4 scheepsliften bij La Louvière zijn in 1998 toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed.

Scheepsliften op het Centrumkanaal
De scheepsliften op het Centrumkanaal zijn vier hydraulische scheepsliften op het historische Centrumkanaal, nabij de Belgische stad La Louvière. Ze werden gebouwd tussen 1888 en 1917, en overbruggen samen een verval van zo'n 68 meter. Eén lift overbrugt 15,4 meter en de andere drie elk 16,93 meter.
De scheepsliften liggen op de waterweg tussen de Maas en de Schelde, het zogenaamde Centrumkanaal in de provincie Henegouwen.
De scheepsliften zijn dubbel uitgevoerd en zijn hydraulisch met elkaar verbonden, waarbij het gewicht van de ene bak het gewicht van de andere compenseert. Inmiddels zijn de 4 liften toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Sinds 2002, worden deze kunstwerken enkel nog voor de pleziervaart gebruikt. Het goederenvervoer wordt namelijk sindsdien omgeleid via de grote scheepslift bij Strépy-Thieu die het verval in een keer overbrugt.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/La_Louvi%C3%A8re

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.