kunstbus
Dit artikel is 27-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Labyrint

Labyrint of labyrinth (oorspronkelijk de naam van de doolhof op het eiland Kreta, waar de Minotaurus was opgesloten) kan verwijzen naar:

. labyrint (oor), een groep halfcirkelvormige kanalen in het oor
. Labyrinth (film), een film uit 1986 met David Bowie en Jennifer Connelly
. Labyrint G.L.B., een vrijmetselaarsgenootschap in Gent, dat deel uitmaakt van de Grootloge van België
. Labyrint (studievereniging), een Leidse studievereniging voor psychologie
. Labyrinth (band), een Italiaanse metalband

. Labyrinths (Schnittke), balletmuziek van de Russische componist Alfred Schnittke uit 1971 van de Russische componist Alfred Schnittke. De uit vijf delen bestaande balletmuziek werd geschreven voor het gelijknamige ballet van de choreograaf Vladimir Vasiljev.

Doolhof
Een doolhof of dwaaltuin is een stelsel van paden, zodanig aangelegd dat men daarin moeilijk de weg kan vinden. In de doolhof moeten bepaalde plekken gevonden worden, hier is vaak een attractie opgesteld (bijvoorbeeld lachspiegels of een uitkijktoren) of kan men in alle rust een afbeelding of waterpartij bekijken.

In enkele doolhoven is het de bedoeling zo snel mogelijk het doel te vinden, vaak in het midden, hierbij moet men de kortst mogelijke route zien te vinden. Andere doolhoven zijn bedoeld om de juiste route te vinden, hierbij gaat men langs verschillende aanwijzingen of afbeeldingen waardoor een verhaal ontstaat. Hier is dus niet sprake van slechts één te bereiken middelpunt, in feite moet een puzzel worden opgelost. Het is mogelijk dat in dit soort doolhoven een pad meerdere keren (vanuit verschillende richtingen) moet worden gelopen om de route te volbrengen. Men kan dus lang in een doolhof "ronddolen".

In het ontwerp van een doolhof wordt vaak gebruik gemaakt van een tekening. Degene die in de doolhof loopt kan dit meestal niet overzien. Vanaf een uitkijkpunt, zoals een verhoging in het landschap, een brug of uitkijktoren, kan de bezoeker wel het ontwerp bekijken. In een doolhof zijn dus vaak symbolen aanwezig, op de te bereiken plek(ken) en/of in het ontwerp van de doolhof zelf. Op een plattegrond of luchtfoto is de tekening vaak duidelijk te herkennen.
De paden zijn meestal gescheiden door een hoge afscheiding, vaak een heg, zodat men wel gedwongen is het pad te volgen. De doolhof kan echter ook bestaan uit lijnen op de grond of muurtjes waar men gemakkelijk overheen stapt. Dat is voor kinderen minder beangstigend, maar nodigt uit tot 'valsspelen'.

Labyrint
Een doolhof wordt ook wel een labyrint genoemd, maar eigenlijk is die term onjuist. Bij een labyrint is het, in tegenstelling tot een doolhof, niet de bedoeling een bepaald punt te zoeken (het middelpunt of de uitgang). Een labyrint heeft maar één gang, waarin diegene die loopt vanzelf wordt begeleid naar het eindpunt. Hierbij is het afleggen van de weg dus net zo belangrijk als, misschien zelfs belangrijker dan, het bereiken van het doel.
Labyrinten hebben vaak tot doel een spirituele weg fysiek voor te stellen. Het labyrint zou de levensweg weerspiegelen, steeds als men denkt het doel te bereiken blijkt het leven een andere richting te nemen. Er is dus doorzettingsvermogen nodig het doel te bereiken.
Veel Middeleeuwse kerken, zoals het beroemde labyrint van de kathedraal van Chartres, hebben labyrinten in de vloertegels verwerkt. Vaak werd het labyrint geknield afgelegd.
Een specifiek type labyrint is de Trojaburg, dit type komt al zo'n 2.500 jaar voor.

Labyrint van de Minotaurus
Labyrint was volgens de Griekse mythologie oorspronkelijk de naam van de doolhof die door de architect Daedalus op Kreta gebouwd werd voor koning Minos.
Het woord labyrint is vermoedelijk afgeleid van 'labrys' of 'labris' - de dubbelzijdige bronzen bijl waarmee Kretentische bouwlieden uit de Minoïsche beschaving de zachte kalksteen bewerkten. De labris is ook een ceremonieel symbool, er zijn veel afbeeldingen gevonden van stierhorens en de dubbele bijl in de paleizen op Kreta.
Het was niet gemakkelijk de uitgang van het Labyrint te vinden[1], zodat de benaming niet met de huidige definitie overeenkomt.
Koning Minos sloot volgens de legende de monsterlijke zoon van zijn vrouw, de Minotaurus, op in het Labyrint. Dankzij de Draad van Ariadne kan de held Theseus, nadat hij het monster heeft verslagen, uit het labyrint ontsnappen.
Eén van de oudste bouwwerken die als labyrint worden aangeduid is de dodentempel van de Egyptische farao Amenhotep III bij Medinet al Fajoem. Hier is op enkele zuilen na niets van overgebleven, maar volgens Herodotus is het labyrint van koning Minos gebaseerd op dit labyrint ten zuiden van de Piramide van Hawara. Herodotus beschreef het als gigantisch bouwwerk met 3000 keurig gerangschikte vertrekken.
Opvallend is de overeenkomst van het grondplan van het door Daedalus ontworpen paleis met dat van het paleis in Mari (Syrië).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Labyrint

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.