kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

LEGO

The Knights of the Round Table, Lego Style.

LEGO is de naam van een Deense speelgoedfabrikant die bekend is geworden met gekleurde kunststofblokjes. De fabrikant is de grootste speelgoedfabrikant van Europa met een omzet van 7,823 miljard Deense Kronen (1,049 miljard Euro) in 2006. Inmiddels heeft LEGO al twee keer de prijs "speelgoed van de eeuw" gewonnen.

Geschiedenis
In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar later ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam "LEGO" is afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees"). En in het (oud)Grieks betekent het "ik zeg".

Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1949 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen uit Engeland te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic (cellulose acetaat) gebruikt.

De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 stierf Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfred nam de zaken over. Langzaam ging de kwaliteit van de kunststofsteentjes vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats in vlammen opging, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en de kunststofblokjes tot "core business" te verheffen.

In 1961 werd het wiel uitgevonden, in LEGO wel te verstaan. Hierdoor werden de mogelijkheden veel groter. LEGO werd vanaf dit jaar ook verkocht in de Verenigde Staten en Canada.

In 1962 worden de 1/3 (hoogte) elementen geïntroduceerd.

In 1963 werd de tot op dat moment gebruikte kunststof cellulose acetaat verruild voor het stabielere Acrylonitril butadieen styreen (ABS plastic), het materiaal dat tot op heden (2007) nog wordt gebruikt.

In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd; het LEGO treinsysteem. Met een 4,5 volt motor (later 12 volt en nog later 9 volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden (en in 2006 werden draadloos bestuurbare treintjes op de markt gebracht). In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).

Vanaf 1970 kende LEGO een enorme groei. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd steeds groter. "Ruimtevaart LEGO" kon gebruikt worden om ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen te bouwen, "FABULAND" was gericht op kleinere kinderen om eigen fantasiewerelden te bouwen en in 1977 ontstond de "LEGO Technic" serie. Hiermee konden (vooral) zeer gedetailleerde voertuigen gebouwd worden en de mogelijkheden waren vrijwel eindeloos. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "LEGO Pneumatic".

Eén van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes zijn de LEGO Mindstorms "Robotic Invention Systems". Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren. Er zijn verschillende soorten programmeerblokjes, de oudere zijn "voorgeprogrammeerd", de nieuwste soorten RCX en NXT zijn ook zelf te programmeren. Met die systemen kan je je robot tot "leven" wekken. Hiervoor zijn intussen meerdere programmeertalen beschikbaar.

Maar ook in de originele LEGO kwam een vernieuwing. De zogenaamde "System"-LEGO bestond aanvankelijk alleen uit rode en witte steentjes, nadien kwamen er daken, deuren en ramen bij. Groene blokjes werden ontworpen zodat er boompjes en bouwplaten konden ontworpen worden. Nadien werd geel een populair gebruikte kleur. Enzovoort. De modernste kleuren zijn lichtgroen, lichtblauw en Winnie The Pooh-oranje. (Wat ook gebruikt wordt in de nieuwe pompoen-modellen in Legoland-Billund.)

Productie
In 2004 zijn er wereldwijd meerdere fabrieken waar de LEGO-steentjes en accessoires worden geproduceerd. In Denemarken staan twee fabrieken en verder staan er fabrieken in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea en Tsjechië. Gezamenlijk produceren deze fabrieken ongeveer 20 miljard LEGO-steentjes per jaar.

Kwaliteit
Vanaf het moment dat de kwaliteit van LEGO begon te stijgen, werden de kwaliteitseisen hoger. De makers van LEGO ontwierpen "de 10 geboden van LEGO". De fabricage zou hier altijd worden op afgesteld. Deze 10 geboden gaan nog steeds mee en worden nog steeds gerespecteerd bij het ontwerpen van een nieuwe blok. Enkele regels zijn:
. Zowel jongens als meisjes moeten met dezelfde LEGO kunnen spelen.
. Per ontworpen blokje moet er een oneindig aantal bouw-mogelijkheden blijven (6 standaard bouwstenen (afmeting 4X2) zijn op maar liefst 102.981.500 (100 miljoen) verschillende manieren te combineren).
. LEGO-blokjes moeten identiek zijn in afmetingen (de mallen die de stenen 'persen' hebben een afwijking van maximaal ,005 mm).
. LEGO moet inventief zijn en de verbeelding mag de enige beperking zijn (Wat trouwens een slogan is van LEGO: "je verbeelding is de enige beperking".)
. LEGO moet duurzaam zijn (de kleur van een blokje mag niet veranderen).

Beeldmerk
Het Beeldmerk van LEGO, het woord LEGO in witte letters met een gele en zwarte omranding op een vierkant rood vlak, is wereldwijd beroemd. Het wordt dan ook angstvallig bewaakt om te voorkomen dat het misbruikt wordt. Het woord LEGO wordt door het bedrijf ook consequent met hoofdletters gespeld.

Duplo is LEGO voor kleine kinderen. Duploblokken zijn groter, waardoor ze niet kunnen worden ingeslikt. De duplo blokken zijn bij het bouwen te combineren met de kleinere lego blokken. Net als lego hadden de duplo blokken oorspronkelijk alleen de kleuren blauw, groen, rood en geel. Er bestaan onder andere treinen, vliegvelden, vliegtuigen, helikopters en kastelen van Duplo. In de latere series van duplo zien we bekende kinder thema's terugkomen zoals: Winnie de Pooh, Bob de Bouwer, Dora en Thomas de Trein. Voor de allerkleinsten is er duplo met grote bolle noppen onder de naam duplo primo. Duplo is in 1969 voor het eerst op de markt gebracht.

LEGO Technic is een deel van de LEGO productlijn. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit speelgoed is in 1977 geïntroduceerd, vanaf 1986 wordt het Technic genoemd.
Het thema van Technic is techniek. De onderdelen zijn vooral functioneel en veel minder decoratief dan de originele LEGO.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/LEGO.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 731.