kunstbus
Dit artikel is 15-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Limoges

Limoges is de hoofdstad van de Franse regio Limousin in het midden van Frankrijk en het departement Haute-Vienne. De stad heeft circa 134.000 inwoners (250.000 in de gehele agglomeratie). Tot Limousin bij Franse revolutie opgedeeld werd in drie departementen, was het een zelfstandige Franse provincie.

De stad ligt aan de rivier de Vienne. In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt, en vanaf dat moment is Limoges bekend om zijn porselein.

Geschiedenis
Limoges werd door Keizer Augustus rond 10 v.Chr. gesticht als als Augustoritum. Het was een belangrijk kruispunt van wegen. Talrijke Romeinse monumenten werden gebouwd: een brug van steen over de aanvankelijke doorwaadbare plaats, een forum op de helling, verscheidene thermae, een enorme amfitheater, een theater op de banken van de Vienne, ondergrondse aquaducten, orthogonale straten, en luxe woningen.

Begin 4e eeuw werd de stad verlaten door zijn eigen inwoners en onderging het plunderingen. De eerste bisschop van Limoges, Sint Martial, bekeerde het gebied, en maakte het weer welvarend. De abdij bereikte zijn onafhankelijkheid van de bisschop van Limoges in de 9e eeuw. Deze abdij werd beroemd vanwege zijn bibliotheek, de twee na grootste in Frankrijk na Cluny.

Limoges was beroemd in de Middeleeuwen vanwege zijn emaille op koper. In de 11de eeuw ontstonden al de eerste emailwerkplaatsen waar vooral reliekschrijnen, crucifixen enz werden gemaakt. De productie van profane voorwerpen begon in de 15de eeuw. Het Limoges-email werd zo beroemd, dat het een soortnaam werd voor vele werken die elders ontstonden.
Karakteristiek voor het Limoges email is de toepassing van de champlevé techniek. Bij deze methode werd in de groeven van het koper email (gesmolten glaspoeder) aangebracht. Deze werkwijze leverde solide objecten op. Dit is een van de redenen dat het Limoges email zeer geliefd was.

Bezienswaardigheden
. Kathedraal St. Étienne van Limoges, mooi exemplaar gotische bouwkunst

. Musée Municipal de l'Evêché (emaillemuseum)
Het museum bezit daarvan ruim 300 stukken, van de 12de eeuw tot heden. Voorts zijn er belangrijke Egyptische oudheden en Gallo-Romeinse vondsten, een mineralogische collectie en schilderijen, waaronder twee doeken van de in Limoges geboren schilder Auguste Renoir (1841-1919).

. Musée National de la Porcelaine A. Dubouché (Nationaal porseleinmuseum)
Het Musée National de la Porcelaine A. Dubouché is het nationale porselein museum in Limoges in het departement Haute-Vienne in de Limousin in Frankrijk.
Dit museum herbergt de op één na, Sè­vres, rijkste collectie keramiek van Frankrijk. Het museum is genoemd naar zijn stichter A. Dubouché, 1867. Hij heeft het merendeel van de verzameling bijeenbracht.
Er worden circa 10.000 stukken tentoongesteld. Aan de hand hiervan wordt een inzicht gegeven in de geschiedenis, de techniek en de productie van aardewerk en porselein.
Tal van culturen uit oost en west zijn in de collectie vertegenwoordigd zoals: de Griekse en Romeinse oudheid, China, Japan, Peru, Noord-Afrika en alle Europese landen.
Er is een zeer belangrijke collectie porselein van Limoges, vanaf het begin (eind 18de eeuw) tot heden te zien.
Het museum heeft ook een verzameling hedendaags porselein. - (Limoges, ontworpen door architect Gonthier


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Limoges

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.