kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lodewijk-VI

Lodewijk VI (Parijs 1081 - aldaar 1 aug. 1137)

Lodewijk VI bijgenaamd: de Dikke (Fr.: Louis le Gros), mederegent vanaf eind 1098, koning vanaf 3 aug. 1108, uit het Huis Capet, was een zoon van Filips I.

volgt een opleiding in de koninklijke abdij van Saint Denis in Parijs. Onder zijn vrienden vindt men abt Suger van de abdij van Saint Denis, en de cisterciënzer Bernard van Clairvaux. Lodewijk de Dikke kreeg veel hulp van Suger Van Saint Denis, en van zijn intelligente vrouw: Adelaide van Murienne (Adelaide of Murienne). Hij bevocht dissidenten-baronnen, en bij zijn dood was het Ile de france orderlijk en welvarend. Saint Denis en het huis van de CapeTingers versterkten elkaar. Zijn zoon was Lodewijk VII. Hij zorgt ervoor dat zijn zoon Lodewijk VII trouwt met Eleonora van Aquitanië.

Hij was de eerste grote Capetingse vorst die erin slaagde de vazallen in het kroondomein efficiënt te onderwerpen. Zijn pogingen om in te grijpen in de interne aangelegenheden van zijn grootste leengebieden, buiten het kroondomein, hadden echter weinig succes, bijv. de interventie om in Vlaanderen zijn kandidaat, Willem Clito, als graaf op te dringen (1127). Dank zij de feodale verplichtingen wist hij echter de territoriale vorsten in te schakelen in het verzet tegen de Duits-Engelse invasie van keizer Hendrik V (1124).

Christelijk Koningschap
- vrede en recht
- heil
- Een rijk was goed als er vrede was en als de onderdanen naar de hemel gingen. De vorst had verantwoordlijkheid tegenover God. Kwam als vervanger voor't Vroeg Middeleeuws Koningschap

Vroeg Middeleeuws Koningschap
personenverbandstaat (GefolgSchaft) (MeroVingers / niet-christenen)
- (germaanse) warlord --> leider van de strijdkrachten (MeroVingers / niet-christenen) --> er was een opperkoning (KaroLingers) maar zijn macht was beperkt

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.