kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Loes Luca

Louise Diana Wilhelmina Catharina (Loes) Luca (Rotterdam, 18 oktober 1953) is een Nederlands actrice en comédienne die bekend is van Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis en Ja Zuster, Nee Zuster en de nieuwe versie van 't Schaep met de 5 Pooten.

Op haar zeventiende wilde Luca naar de Academie voor Expressie, maar werd geweigerd omdat ze geen Frans sprak en slechts drie jaar Mulo had, waarop ze voor vijf jaar naar Frankrijk vertrok als au pair. Bij terugkomst werd ze wel aangenomen. Ze is officieel docent dramatische vorming.

Maar het theater trok meer dan de klas. Met haar energieke, rappe stijl heeft ze meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen op haar naam staan.

In de jaren 80 was ze te zien in de serie Rok en Rol (Rock'n' Roll) waarin ze vele typetjes speelde en waarin elke week een ander onderwerp werd behandeld.(in samenwerking met Netty van Hoorn)

Ook werkte Luca mee aan reclamespotjes voor het milieu ("Milieu, milieu?! Man, ik kom uit een voortrèffelijk milieu!") en voor de thuiszorg.

Op 1 februari 2002, de avond voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, presenteerde ze een speciale avond voor het paar in de ArenA in Amsterdam.

Indat zelfde jaar won ze de Rembrandt Award voor beste actrice

In 2006 speelt ze voor het eerst solo in Moordwijven en is ze te zien in 't Schaep met de 5 Pooten.

Filmografie
Prettig weekend, meneer Meijer (1978), met haar moeder, als The Pettycoats.
Spetters (1980)
Het Meisje met het Rode Haar (1981)
Het Veld van eer (1983)
Abel (1986)
Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium (1989)
De Noorderlingen (1992)
De jurk (1996)
Minoes (2001) - stemartiest
Ja Zuster, Nee Zuster (2002)
Robots (2005) - stemartiest
Lepel (2005)
't Schaep met de 5 Pooten (2006)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Loes_Luca.


Pageviews vandaag: 930.