kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Londen

Londen (Engels: London)

De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en van Engeland.

De miljoenenstad Londen, of Groot-Londen, ligt in het zuidoosten van Engeland. De stad wordt ruwweg van west naar oost doorsneden door de rivier de Theems. De stad kent in totaal 32 bestuurlijke eenheden, die 'boroughs' worden genoemd. Londen wordt naast Parijs, New York en Tokio beschouwd als één van de Grote Vier wereldsteden. Londen is ook de grootse stad in het Verenigd Koninkrijk en een metropool van Europa.

Groot-Londen (Engels: Greater London) is één van de negen regio's van Engeland en het hoogste niveau in de bestuurlijke indeling van de agglomeratie rond Londen. Het bestuurlijke gebied van Groot-Londen bevat de grote agglomeratie die de City of London, de City of Westminster en 31 andere boroughs, en omvat wat gewoonlijk Londen wordt genoemd, hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk.

De City is de historische stadskern, waar voornamelijk financiële instellingen zijn gevestigd. Het gebied is slechts 2,6 km² groot en wordt ook wel de square mile genoemd. De wijk heeft ongeveer 9000 inwoners.

In Londen wonen ca. 7,3 miljoen mensen. De economische agglomeratie van Londen strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van zelfs "Groot-Londen". De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, maar gedacht moet worden aan een gebied van ongeveer 8000 km² met 12 tot 14 miljoen inwoners.

Korte geschiedenis
Volgens de middeleeuwse mythologie van Geoffrey van Monmouth werd Londen gesticht door Brutus de Trojaan en stond bekend als Troia Nova, dat verbasterd werd tot Trinovantum. Koning Lud zou de stad hebben omgedoopt in Caer Ludein, de oorsprong van de naam "Londen". Geoffrey voorziet het voor-historische Londen van een rijke tooi van legendarische koningen en interessante verhalen. Archeologen hebben echter, behalve wat wijd verspreide vondsten als graven, tekenen van landbouw en resten van bewoning geen bewijs gevonden van een voor- historische of Britse stad.

Bestuurlijke indeling
Londen bestaat uit dertien boroughs (deelgemeenten) van Inner London, omringd door Outer London in Greater London. De City of London en de twaalf direct omliggende boroughs vormen gezamenlijk Central London of Inner London. De stad als geheel wordt aangeduid met de term Groot-Londen en is 1580 km² groot.

Belangrijke gebouwen
In Londen staan vele voorname gebouwen. De ambtswoning van de Britse premier staat in 10 Downing Street, een adres dat de status van eigennaam heeft verworven. Het parlement zetelt in het Palace of Westminster, waar Big Ben in de grote klokkentoren hangt. Een historische plek is de Tower of London, die ondanks zijn naam geen toren is maar een grote vesting, waarvan de oudste delen stammen uit de elfde eeuw, niet lang na de Normandische invasie. In de geschiedenis fungeerde het bouwwerk onder meer als koninklijk paleis maar ook als gevangenis waar tegenstanders van de kroon werden vastgehouden. Tegenwoordig is het een museum, waar onder meer de Britse kroonjuwelen te bezichtigen zijn.
Het reuzenrad The London Eye en de Millennium Dome behoren tot de nieuwste attracties van de stad.

Parken
Londen is een stad met groene longen, er zijn meer dan honderd parken waarvan er acht koninklijk (k) zijn. Elke buurt heeft wel een park, ze variëren van klein tot zeer groot en van wild tot gecultiveerd. De grote parken worden zorgvuldig onderhouden. Een papiertje op de grond wordt gezien als een schande.

Theaters
Londen heeft een groot aantal theaters, met name geconcentreerd in de uitgaanswijk West End. Voorstellingen lopen in West End vaak uitzonderlijk lang, zo draaien bekende musicals als "Les Misérables", "The Phantom of the Opera" en "Cats" er al meer dan twintig jaar. Het veruit langstlopende stuk is The Mousetrap. Deze voorstelling draait al onafgebroken sinds 1952.

Eten en drinken
Londen kent een grote verscheidenheid aan restaurants als gevolg van de multi-etnische bevolking. Met name de wijken Soho en Chinatown zijn hierom bekend, maar ook de duurdere internationale keuken is over geheel centraal Londen verspreid. Vele gespecialiseerde toko's maar ook de grote warenhuizen verkopen van oorsprong uitheemse producten. De Engelse pub is ook in Londen rijk vertegenwoordigd. Naast typisch Engelse biersoorten, zoals Ale, wordt hier ook het populaire, van het vasteland afkomstige lager geschonken.

Verkeer en Vervoer
Het verkeer in Londen bestaat voor een groot gedeelte uit taxi's en bussen, regulier verkeer wordt geweerd uit het centrum. De gemiddelde snelheid van het autoverkeer in het centrum van Londen ligt onder de 20km/h. Er is een tolheffing in het centrum, zie London congestion charge.

Londen heeft een uitgebreid metrostelsel (Underground, bijgenaamd 'The Tube'). Er zijn twee systemen: de gewone metro en de DLR (Docklands Lightrail). De metro gaat vooral door het centrum, terwijl de DLR door de Docklands gaat. De metro rijdt op veel plaatsen nog op dezelfde lijnen als de oude stoomtreinen. De metro rijdt ongeveer iedere 5 minuten, terwijl de DLR ongeveer om de 10 minuten rijdt. De metro zal de komende jaren nog verder verbeterd worden, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2012.

Londen heeft ook een uitgebreid busnetwerk met onder andere de bekende rode dubbeldekkers. In Groot-Brittannië komen van oudsher veel dubbeldeksbussen voor. Vooral de rode bussen in Londen zijn erg bekend. Het beroemde type Routemaster, met open achterbalkon en conducteur, is eind 2005, op twee lijnen na, buiten dienst gesteld. Tegenwoordig zijn er bijna alleen nog dubbeldekkers met eenmansbediening en voorinstap.

Londen heeft kenmerkende zwarte taxi's. Het traditionele, oudere model wordt geleidelijk vervangen door een moderner model, dat evenwel gebouwd is naar het voorbeeld van het oude taximodel. Er zijn ongeveer 25.000 taxi's in Londen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Londen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 68.