kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lotus

De Egyptische lotusbloem

De lotus werd beschouwd als symbool voor de eeuwige kringloop van de zon en de regeneratie in het algemeen. Deze metafoor ontstond toen men bemerkte dat de bloem van de lotus, een soort waterlelie, zich 's avonds sloot en onder water verdween om 's morgens terug open te bloeien. De lotusbloem is daarom voor de Egyptenaren een symbool voor eeuwige vernieuwing.

In een van de scheppingsmythen was het de lotusbloem die oprees uit het oerwater. Uit de kelk van de lotus verscheen de eerste morgenzon, de zonnegod.

Op vrijwel alle afbeeldingen uit de oude Egyptische Kunst is de lotusbloem te zien. De magische bloem die na onderzoek Viagra-achtige en genezende kwaliteiten blijkt te bezitten wat een heel andere kijk op het dagelijkse leven in het rijk van de farao's geeft.

De Indiase Lotusbloem,
De kosmische lotus van India symboliseert de toegang naar het universum; het blad van de lotus is symbool van de vruchtbaarheid, de bloem is symbool van de moederschoot. Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt vaak gesymboliseerd door de lotusbloem waarin je haar kunt interpreteren als vagina of toegang tot de baarmoeder.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.