kunstbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucia-van-Syracuse

De Heilige Lucia van Syracuse (volgens traditie 283-304) was een jonge rijke christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door katholieke en orthodoxe christenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige heilige die vereerd wordt door de Lutheraanse Zweden, Denen en Noren, in vieringen die veel voorchristelijke elementen van een joelfeest voor de zonnewende hebben behouden.

Sint-Lucia wordt vaak afgebeeld met een schaal waarop haar beide ogen liggen. Deze traditie gaat terug op de legende die aangeeft dat Lucia haar eigen ogen uitstak om aan een huwelijk met een heiden te ontkomen en hem haar ogen op een schaal toestuurde. Vervolgens behield Lucia haar gezichtsvermogen.

Herdenking en relieken
Sinte Lucia wordt herdacht op 13 december.

Het vermoedelijk stoffelijk overschot van Sinta Lucia ligt in de San Geremia-kerk in Venetië opgebaard in een glazen kist. De beenderen lagen in de Byzantijnse Tijd in Constantinopel, na de inname van die stad tijdens de vierde kruistocht in 1204 door Venetiaanse troepen werden ze, samen met vele andere relieken, naar Venetië gebracht. Paus Johannes Paulus I liet het lichaam, dat zich in opmerkelijk goede staat bevindt, bedekken met een zilveren masker.

Luciafeest
Luciaprocessie op een school in Helsingør (Denemarken). Het Luciafeest (Zweeds: Sankta Lucia) is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd. De traditie heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid.

In Zweden markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.

Naast Zweden wordt het Luciafeest ook gevierd in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia, in andere vorm, gevierd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_van_Syracuse

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 679.