kunstbus
Dit artikel is 14-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luik

Luik (Frans: Liège, voor 1949: Liége, Duits: Lüttich, Waals: Lîdje) is de hoofdstad van de Belgische provincie Luik. De stad is gelegen aan de Maas, ongeveer 30 km stroomopwaarts van Maastricht.

Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, die Wallonië tot welvaart brachten. De economische problemen, die later in de eeuw het gevolg waren van de vermindering van het belang van mijnbouw en staalindustrie, hebben hun effect op de omgeving van Luik niet gemist.

Luik telt ruim 190.000 inwoners, waarmee het naar inwonertal de vierde grootste gemeente in België is en waarvan ongeveer 30.000 inwoners een buitenlandse nationaliteit bezitten. Het hele stedelijke gebied van Luik (met voorsteden als Seraing, Saint-Nicolas, Ans, Herstal en Flémalle) telt ongeveer 600.000 inwoners.

De Universiteit van Luik (Université de Liège, afkorting ULg) werd gesticht ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I en officieel ingehuldigd in 1817.

De bijnaam van de stad is "La Cité Ardente" of "De Vurige Stede".

Geschiedenis
Vele eeuwen lang, tot 1795, werd Luik geregeerd door prins-bisschoppen. Het prinsbisdom Luik strekte zich uit over het grootste deel van de huidige provincie Luik en de zuidelijke helft van de huidige provincie Namen. Bovendien verwierven de bisschoppen van Luik in 1366 ook het graafschap Loon, dat grotendeels samenvalt met de huidige Belgische provincie Limburg. De stad Luik was de voornaamste van de 23 Goede Steden van het prinsdom.

De geschiedenis van Luik wordt gekenmerkt door talloze conflicten tussen de stad Luik en zijn bisschoppen, waarbij het er soms heet aan toe ging.

In 1468 werd in het kader van een dergelijke machtsstrijd de stad "getuchtigd" door de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Zijn soldaten hebben zich buitengewoon misdragen in de stad: ongeveer een kwart van de 20.000 inwoners verloor hierbij het leven.

Toen de hertogen van Bourgondië - en later de Habsburgse koningen van Spanje - allengs de hele Nederlanden onder hun gezag verenigden, bleef het prinsbisdom Luik als onafhankelijke staat daarbuiten.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de bisschoppen van Luik neutraal te blijven tussen de twee strijdende partijen. Luik had zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van metaalindustrie en ook van de wapenindustrie.

In 1795 hebben burgers van de stad Luik, die verbolgen waren over het autoritaire optreden van hun bisschop, zodra de stad door de Franse revolutie-legers was veroverd, de gotische Sint-Lambertuskathedraal gesloopt. De lege plaats daarvan vormt de huidige Place Saint-Lambert. Onder het huidige plein zijn na grondige archeologische opgravingen de fundamenten van de kathedraal en een romeinse villa blootgelegd. Deze zijn met een gids te bewonderen. In de 19e eeuw is de Sint-Pauluskerk verheven tot Sint-Pauluskathedraal.

In 1887 werd besloten tot de oprichting van de forten rond Luik.

De eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog speelt zich af rondom Luik, aangezien deze stad op de Duitse route door België lag. Via Luik wilden de Duitsers naar Namen om zo Frankrijk binnen te vallen.

Etymologie
De naam Luik is afkomstig van het Latijnse woord Leodicum. Leudi= volk en -icum is de locatie. Luik betekent dus zoiets als 'publiek terrein'.

Deelgemeenten:
. Luik 112.592
. Angleur 10.136
. Bressoux 11.478
. Chênée 9.024
. Glain 2.452
. Grivegnée 19.791
. Jupille-sur-Meuse 10.395
. Rocourt 6.987
. Wandre 5.712
Totaal in woners stad Luik 188.567

Bezienswaardigheden
. Het perron voor het stadhuis (vrijheidssymbool)
. La Place Saint-Lambert
. Het paleis van de Prinsbisschoppen
. De romaanse Sint-Bartolomeüskerk met het vroeg twaalfde-eeuwse doopvont van Reinier van Hoei
. Grand Curtius, een museum dat via een uitgebreide collectie de geschiedenis van de stad belicht
. Montagne de Bueren, trap met 374 treden
. Museum voor moderne en hedendaagse kunst
. Museum voor Waalse kunst (volkskunde)
. Sint-Pauluskathedraal
. Informatiecentrum over de wetenschap
. Maison de la Métallurgie et de l'Industrie de Liège
. Monument voor de intergeallieerden in Cointe
. Station Luik-Guillemins

Sport
De stad is de thuisbasis van een voetbalclub uit de Belgische Eerste klasse, Standard Luik, en een club uit de Tweede klasse, Club Luik. De clubs spelen hun thuiswedstrijden in respectievelijk het Stade Maurice Dufrasne (30.023 zitplaatsen), in de wijk Sclessin, en het Stade de la rue Gilles Magnée (3.000 plaatsen), in de buurgemeente Ans.
In de Eerste klasse van het Belgische basketbal heeft de stad Liège Basket.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.