kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lutheranisme

Lutheranisme is, samen met het Calvinisme de belangrijkste stroming binnen het protestantse christendom. Het is het geheel van het theologische en kerkelijke erfgoed dat is voortgevloeid uit het werk en de leer van de belangrijke hervormer (zie Reformatie) Maarten Luther (1483-1546). De Augsburger Confessie uit 1530 en Luthers Korte Catechismus hebben voor lutheranen inhoudelijk gezien veel gezag.

Zie Lutheranen - dat zijn de aanhangers van de geloofsleer van Maarten Luther - zijn in Nederland nooit zo belangrijk geweest als in Duitsland of Scandinaviƫ. Toch raakte in de zestiende eeuw de Lutherse vertaling van de Bijbel ook in Nederland verspreid. Juist om te voorkomen dat de mensen zich bij Luthers leer zouden aansluiten, werd uiteindelijk de opdracht gegeven tot een calvinistische vertaling van de Bijbel, de Statenbijbel.

Het centrum van de Lutherse activiteiten in Nederland was en is Amsterdam. Er zijn in Nederland 55 Lutherse gemeenten, met in totaal ruim 14.000 leden, welke behoorden tot de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden (ELK). Deze is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.