kunstbus
Dit artikel is 15-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maagd

Maagd (seksueel): persoon (soms in het bijzonder een vrouw) die geen geslachtgemeenschap heeft gehad.
Hoewel de medische wetenschap anders beweert, is menigeen de mening toegedaan dat de maagdelijke status van een vrouw zou kunnen worden aangetoond door de aanwezigheid van een intact maagdenvlies rond de ingang van de schede. Soms wordt er een zo grote waarde gehecht aan de vermeende maagdelijke status, dat van een aanstaande bruid wordt verwacht dat zij een (niet-medische) inwendige inspectie ondergaat, een door anderen als zeer vernederend beschouwde gang van zaken. Ook de vrouw zelf kan dit zeer onaangenaam vinden. In gemeenschappen met een maagdelijkheidscultus is het veelal een vereiste dat de vrouw bloedt tijdens de huwelijksnacht, als teken van een gescheurd maagdenvlies. Dit is niet alleen een probleem voor een vrouw die al voor het huwelijk geslachtsgemeenschap heeft gehad, maar ook voor een zogenaamde maagd. Bloedverlies tijdens de eerste gelachtsgemeenschap is niet vanzelfsprekend. Er bestaan dan ook veel trucs om bloedverlies te imiteren. Verder is er sprake van 'hersteloperaties' van het maagdenvlies. De maagdelijke status kan een bron van veel zorgen zijn voor jonge ongetrouwde vrouwen in sommige gemeenschappen.

. In meer algemene zin wordt met 'maagd' een ongetrouwde vrouw of meisje aangeduid. Het woord meisje is een (verbasterd) verkleinwoord van maagd.

. een vrouwelijke bediende (dienstmaagd), zie dienstknecht.

. Maagd (Virgo) is ook een sterrenbeeld en dit teken van de dierenriem staat tussen Leeuw en Weegschaal. Mensen die in de periode van 23 augustus tot en met 22 september worden geboren worden daarom ook maagd genoemd.

. Maria (moeder van Jezus) wordt ook wel De Heilige Maagd genoemd.
. Jeanne d'Arc, de Maagd van Orléans.

. In sommige moderne stedelijke gebieden ben je volgens "de regels van de straat" weer maagd als je langer dan 12 maanden geen seksuele gemeenschap hebt gehad. Volgens deze regels word je dan ook weer als een minderjarige gezien en behandeld.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Maagd

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 653.