kunstbus
Dit artikel is 22-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maitresse

De maîtresse (v)(maîtressen, maîtresses)

Minnares buiten het huwelijk.

Een maîtresse is een buitenechtelijke minnares of bijzit. De (van oorsprong) eufemistische Franse aanduiding betekent letterlijk "meesteres", in de betekenis van schooljuffrouw. De naam slaat op het verhaal dat men de Franse taal het beste "in bed" leert. Door als buitenlander een Franse minnares te nemen, leerde men binnen de kortste tijd de taal vloeiend spreken. Uit het verleden kennen we een aantal beroemde maîtresses zoals Madame de Pompadour, Nell Gwynn, Louise de Kerouaille.

De concubine (v)(concubines) == vrouw naast de wettige echtgenote.
Een concubine is de bijzit van een man. Het woord concubine is van Latijnse komaf en betekent letterlijk: zij die (buiten de huwelijkse staat) in gemeenschap met een man leeft. Het is een eufemisme voor bijzit of minnares. Het woord wordt ook vaak gebruikt voor de "bijvrouwen" van een man in een polygyne samenleving.
In het Nederlands heeft het woord een duidelijk pejoratieve klank. In het Frans wordt het woord "concubinat" echter als een eerder neutraal woord voor het ongehuwd samenleven gebruikt.
In een land als Japan was het in het verleden volstrekt geaccepteerd dat de Japanse keizers een concubine hadden. Zo was Mutsuhito een zoon die zijn vader Komei verwekt had bij een concubine. Mutsuhito werd later officieel geadopteerd door de echtgenote van zijn vader. In de Chinese cultuur was het tot begin jaren '70 van de vorige eeuw normaal om als man een concubine te hebben. In Hongkong werd het concubinaat in 197? verboden.
Sinds de oprichting van de Volksrepubliek China is het verboden een concubine te hebben in China.

Buitenvrouw is de Surinaamse term voor maîtresse.
Het onderwerp is in de Surinaamse samenleving min of meer taboe, hoewel het wel wordt behandeld door de Surinaamse cabaretière Jetty Mathurin. In 1977 publiceerde de Surinaamse schrijver Frits Wols de novelle Buitenvrouw. In 1994 verscheen de roman De buitenvrouw, van de Nederlandse schrijver Joost Zwagerman, over de verhouding tussen een blanke docent Nederlands die gehuwd is, en een zwarte docente gymnastiek. Deze roman bereikte de longlist van de Libris Literatuurprijs en zou in Nederland meer dan 250.000 exemplaren verkopen. Op basis van dit succes maakte Zwagerman in 2002 een tournee door Suriname, waar hij onder andere in Paramaribo optrad met Denise Jannah en Adriaan van Dis.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ma%C3%AEtresse

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 306.