kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marc-Marie HuijbregtsNederlands stand-up comedian en acteur, gebore 21 december 1964 in Tilburg)

Biografie
Marc-Marie Huijbregts (1967) studeert na de h.a.v.o. nog even personeelswerk in Breda, maar zoekt zijn geluk in de musicalwereld. Op goed geluk sollliciteert hij bij de musical Company en wordt aangenomen. Hierna volgen rollen bij andere musicals, het toneel en de opera en rolletjes in tv-series. Vernietigende kritieken op zijn eerste solo, een liedjesprogramma in 1991, weerhouden hem niet om zijn geld als acteur te blijven verdienen.

Eind 1998 ontmoette hij Raoul Heertje bij een presentatiecursus die hem uitnodigde om mee te doen aan een open podium-avond bij de Comedytrain. Huijbregts leert daar om als zichzelf op het podium te staan en niet als een acteur die een rol speelt. Dik een jaar later staat hij in de finale van Cameretten 1999 die hij met overmacht wint. Naast de juryprijs wint hij ook de persoonlijkheidprijs én de publieksprijs, iets wat voor hem alleen Joke van Leeuwen (in 1978) en Mumtaz Jafri (in 1995) is gelukt. En niet eerder is het voorgekomen dat een deelnemer in de halve finale al een staande ovatie krijgt.

In 2000 ontvangt hij ook de Pall Mall export-prijs en maakt vervolgens in korte tijd carriere met zijn soloprogramma 'Marc-Marie H.' en zijn optreden in het satirische tv-programma 'Dit was het nieuws' van de TROS.

In 2001 tekende hij een contract met de KRO voor het maken van talkshow-achtige tv-programma's, waarna hij het live uitgezonden 'Marc-Marie Rechtstreeks' maakte. Dat programma leidde tot enorm slechte recensies in de media.

22 september 2004 kreeg Huijbregts de eerste VSCD Cabaretprijs voor het "meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen".

In 2005 deed hij mee aan het televisieprogramma Wie is... de mol? en is hij vaste tafelgast bij het VARA-programma De Wereld Draait Door van Mathijs van Nieuwkerk.

In 2006 speelt Marc-Marie Huijbregts Lukas Blijdschap in 't Schaep met de 5 Pooten.

Huijbregts is sinds een aantal jaar getrouwd met Karim Talbi.

Websites: www.zwartekat.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.