kunstbus
Dit artikel is 25-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthias Corvinus

Matthias Corvinus Hunyadi (23 februari 1443 - 6 april 1490) (Latijns en Duits: Matthias Corvinus, Roemeens: Matei Corvin (de Hunedoara), Hongaars: Hunyadi Mátyás, Kroatisch: Matija Korvin) was van 1458 tot 1490 koning van Hongarije, van 1469 tot 1490 koning van Bohemen en van 1469 tot 1490 hertog van Oostenrijk.

Hij werd geboren in het Transsylvaanse Kolozsvár (het huidige Cluj-Napoca in Roemenië) als de oudste zoon van Johannes Hunyadi die een aantal succesvolle veltochten tegen de Ottomanen had gevoerd. Johannes had gedurende de minderjarigheid van de vorige koning Ladislaus Posthumus de Hongaarse regering geleid.

Zijn bijnaam Corvinus komt van zijn familiewapen waarop een raaf (Latijn: corvus) is te zien. De Silezische Annalen geven als verklaring hiervoor het verhaal dat een raaf er eens vandoorging met de ring van Matthias. Hij ging de raaf achterna, doodde hem en pakte de ring terug. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis zou hij een raaf als zijn wapen hebben gekozen. Een andere verklaring is dat het familiewapen is gebaseerd op een bezit van de familie, de Piatra Corbului (Ravenrots) in Roemenië. Weer een andere legende vertelt dat toen de jonge Matthias in Praag gevangen zat zijn moeder hem via een raaf een brief zond. De Hongaarse posterijen hebben voor meer dan eeuw een raaf als symbool gehad.

Op zijn vijftiende werd Matthias tot koning gekroond, dit tot woede van Frederik III die ook aanspraak maakte op de Hongaarse troon. De West-Hongaarse adel steunde hem hierin. In 1463 werd er een compromis gesloten waarin een aantal westelijke gebieden (ongeveer het huidige Burgenland) bij Oostenrijk werden gevoegd.

Aangezien Matthias nog minderjarig was werd de regering waargenomen door zijn oom Michael Szilágyi. Hij werd in het Italiaans opgevoed en was gefascineerd door de Renaissance. Dit leidde tot een verhoogde Mediterrane culturele invloed op Hongarije. Onder Matthias kwamen er openbare gezondheidszorg en onderwijs en een nieuw wetssysteem. Hij was een gul maecenas en vele artiesten uit Italië en West-Europa kwamen naar zijn hof. Zijn Bibliotheca Corviniana bevatte in de 15e eeuw de grootste collectie kronieken en filosofische en wetenschappelijke werken ter wereld.

De heerschappij van Matthias Corvinus wordt beschouwd als een van de meest glorieuze periodes uit de Hongaarse geschiedenis. Tussen 1468 en 1490 veroverde hij Moravië, Silezië, Lausitz en Neder-Oostenrijk. In 1469 rukte hij met zegen van de paus op naar Bohemen en kroonde zich tot koning. De plotseling dood van de Boheemse koning, de Hussiet George van Podiebrand, kwam daarbij goed van pas. In zijn strijd tegen de zwakke Frederik III wist Matthias in 1477 Stiermarken te veroveren en in 1485 zelfs Wenen. Bij de Weners, die genoeg hadden van Frederik, was hij meer dan welkom. Na zijn plotselinge dood in 1490 kreeg Frederik Oostenrijk weer terug. Hongarije en Bohemen bleven verenigd en kwamen weer toe aan de Jagiello's, die van 1440 tot 1444 ook al hadden geregeerd onder Wladislaus I. De nieuwe koning was Wladislaus II.

Hunyadi
Hunyadi is een Hongaars van oorsprong laag-adellijk geslacht van Walachijse origine. De eerst bekend telg is Serb, die zich vanuit Walachije in het graafschap Hunyad (tegenwoordig Hunedoara, Roemenië) te Zevenburgen (Transsylvanië) vestigde. Zijn zoon Vajk, die bij zijn bekering tot het katholicisme de naam Ladislaus had aangenomen, werd in 1409 in de adelstand verheven en ontving het stamslot Hunyad.

Bekende telgen
. Johannes (János) Hunyadi (1387-1456), tweede zoon van Vajk, stadhouder van Zevenburgen (1441), regent van Hongarije (1446-1452) namens de minderjarige koning Ladislaus Posthumus
. Ladislaus (László) Hunyadi (1433-1457), zoon van Johannes, Hongaars staatsman en militair, onderwerp van een opera van Ferenc Erkel
. Matthias (Mátyás) Hunyadi (1443-1490), Matthias Corvinus, zoon van Johannes, koning van Hongarije (1485-1495)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Matthias_Corvinus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 80.