kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthijs van NieuwkerkNederlands journalist en televisiepresentator, geboren 8 september 1960. Woont in Amsterdam met vrouw Karin, hun zoon Kees (18) (genoemd naar Kees de jongen, het boek van Theo Thijssen) en dochter Jet (16).

Korte biografie
Geboren in Amsterdam als oudste van drie kinderen. De eerste vier jaar van zijn leven woont hij op de Amsterdamse wallen. Zijn grootvader heeft daar een slagerij, zijn ouders wonen boven zijn grootouders. Later verhuist het gezin naar de Achillesstraat in Amsterdam-Zuid en vervolgens, als Matthijs zes is, naar Hilversum.

Na het vwo ging Matthijs van Nieuwkerk in 1980 Nederlands studeren aan de toenmalige Gemeentelijke Universiteit in Amsterdam. Hij maakte zijn studie echter niet af.

Samen met zijn jeugdvriend Mark van den Heuvel ging hij bij Het Parool sporters interviewen. Onder andere met de schakers Kasparov en Karpov en de voetballer Johnny Rep. In 1987 interviewde hij schrijvers als redacteur van de literatuurpagina van de krant. In 1988 werd Matthijs van Nieuwkerk redacteur bij de kunstredactie en daarna adjunct-hoofdredacteur. Als hoofdredacteur vormde hij in 1996 het zieltogende Het Parool om, tot een succesvolle, eigentijdse kwaliteitskrant.

Zijn grote passie is voetbal. Hij voetbalt al jaren bij het Amsterdamse Buitenveldert in het tweede team. Ook Frits Barend speelt hier. Voor en na de wedstrijden bespraken ze regelmatig hun beide carrières en zagen die allebei ontwikkelen.

Samen met Henk Spaan richtte hij het literaire voetbalblad Hard Gras op. Nadat hij in 2001 en zes maanden in 2002 achtereenvolgens hoofdredacteur van de Amsterdamse televisiezender AT5 en netmanager van Nederland 3 is geweest koos hij ervoor om vóór de schermen te gaan werken.

Vanaf 2002 presenteerde hij onder andere TV3 (met Hadassah de Boer), Nederland kiest en Nova (beide met Felix Rottenberg) en Popquiz à gogo (met Leo Blokhuis). Momenteel Holland Sport en De wereld draait door. Tussen Kerst en Oud en Nieuw de Top 2000 à gogo op de radio.

Voor Holland Sport wonnen Van Nieuwkerk en medepresentator Wilfried de Jong in 2005 de Zilveren Nipkowschijf.

In 2005 presenteerde hij elke avond een talkshow tijdens het Nederlands Filmfestival te Utrecht en leidde hij enkele gesprekken tijdens de Uitmarkt te Amsterdam.

Eind maart 2007 wint Van Nieuwkerk BNN's Hoofdprijs voor beste presentator.

Andere media
Behalve televisie en het voetbaltijdschrift had Mathijs een column in J/M en heeft hij een bijdrage geleverd aan het J/M-boek: Vaders - Portretten van bekende Nederlandse vaders.
Hij speelde de rol van journalist in de aflevering van Baantjer 'De moord op de man die weg wilde'.

Websites: www.volkskrantblog.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 148.