kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


teak fruitschaal of saladeschaal van Alfi voor Hans Hansen

Een grote stijlvolle teak salade- of fruitschaal, in de jaren vijftig vervaardigd door het Deense bedrijf Alfi voor de befaamde winkel en werkplaats Hans Hansen in Kolding, Denemarken. Het stickertje van het warenhuis zit nog op de bodem geplakt.
Prijs: € 800

Dit artikel is 15-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Medaillon

1. medaillon (sieraad)
Een medaillon is een klein rond portret of een kleine ronde of ovale afbeelding. Medaillons zijn vaak op koper of ivoor geschilderd. In de victoriaanse tijd (1830-1900) werden medaillons ook van menselijk haar gemaakt. Medaillons worden aan hangers of als broche gedragen.

2. In de Romantiek is het een klein plat doosje in een ronde, ovale of hartvorm, dat als hanger aan een lint of ketting om de hals werd gedragen of aan een broche werd gehangen. In het doosje kan een haarlok, een miniatuur en (na 1860) een foto worden bewaard.

3. medaillon (onderscheiding)
Een medaillon is het op een ridderkruis of ster van een onderscheiding of ridderorde gelegde hartschildje. Meestal is dat rond en in de heraldiek kan een schild, in veler ogen, niet rond zijn. Daarom spreekt men dan van een medaillon.

4. medaillon (architectuur), een versiering van een gebouw met een ovale of ronde vorm.
Een medaillon is een gebeeldhouwde reliëf in de vorm van een ovaal of cirkel, als ornament aan een gebouw of toegepast op een monument. Medaillons werden vooral in de 18e en 19e eeuw als versiering aan gebouwen toegepast. Ze worden uitgevoerd in onder meer steen, hout, keramiek of metaal. Wordt in het medaillon een portret weergegeven, dan spreken we van een portretmedaillon. Portretmedaillons worden ook toegepast op gebouwen, maar meestal op (graf)monumenten.

5. In de filatelie spreek je van een medaillon als het portret van het staatshoofd op een postzegel door een cirkel of ovaal wordt begrensd.

6. Oorspronkelijk is medaillon de benaming voor een Romeinse penning die in uiterlijk op een munt leek, maar meestal groter van formaat was. Een penning is een voorwerp dat in de numismatiek is omschreven als een niet geldend wettig betaalmiddel maar ter gebruik als herinnering, ter betaling van specifieke diensten of als kunstobject gemaakt. In de geschiedenis zijn er echter wel wettelijke betaalmiddelen geweest waarvoor de verzamelnaam penning bestond.
De etymologie van penning is niet bekend. Er wordt wel aan een verband gedacht met ‘(onder) pand’, maar dat is onzeker. Een andere hypothese ziet een samenhang met het Latijnse woord pondus ‘gewicht’. Ook hier zijn bezwaren tegen aan te voeren. Met een penning werd een denarius bedoeld. Van de achtste tot de dertiende eeuw was de denarius in West-Europa de enige muntsoort van naam. Het is een zeer oude munt, die al uit de Romeinse tijd stamt. Denarius betekent ‘tientje’. De Romeinen hadden als basismunt de as en een stuk van tien as, een tientje dus, een denarius. Later, in de Middeleeuwen, verspreidde deze munt zich over heel de toenmalige beschaafde wereld. En daarbij kon het woord denarius verbasteringen ondergaan. Tot dinar bijvoorbeeld, een muntsoort die nu nog bestaat op de Balkan, maar ook in enkele Arabische landen. In Frankrijk werd de denarius denier genoemd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Medaillon

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


teak fruitschaal of saladeschaal van Alfi voor Hans Hansen

Een grote stijlvolle teak salade- of fruitschaal, in de jaren vijftig vervaardigd door het Deense bedrijf Alfi voor de befaamde winkel en werkplaats Hans Hansen in Kolding, Denemarken. Het stickertje van het warenhuis zit nog op de bodem geplakt.
Prijs: € 800

Pageviews vandaag: 68.