kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mevlana

Jalal ad-Din Rumi (of Roemi met diverse spellingsvarianten) (30 september 1207 - 17 december 1273) was een Perzische dichter en soefi mysticus. Rumi is één van de belangrijkste personen uit de Perzische dichtkunst. In religieuze kringen wordt hij ook wel Maulana of Mevlana (soms met toevoeging Balkhi naar zijn geboorteplaats) genoemd; dit betekent 'onze meester'.

Hij is geboren in de stad Balkh in de streek Khorasan, toen Perzië en nu in Afghanistan, en verhuisde later naar de noordwestelijke Perzische stad Tabriz en later naar Konya in het huidige Turkije.

Hij was de leidende figuur van de soefi beweging in het middeleeuwse Konya. Zijn graf is nog steeds een heilige plaats voor volgelingen. Hij stichtte er onder andere de dansende derwisjen, een soefi orde van religieuze dansers en muzikanten. In de dans draaien zij om hun as, waarbij zij mediteren en de naam van God aanroepen.

In 1990 verscheen de eerste biografie van Mevlana in het Nederlands, van de hand van Mohamed el-Fers. Voor dit werk werd El-Fers onderscheidden op de Selçuk Universiteit van Konya. Het is op dit moment alleen nog in het Engels verkrijgbaar.

Vertalingen van zijn werk in het Nederlands zijn te vinden in:
. Arberry, Honderd verhalen uit de Masnavi van Roemi, Katwijk, 2000;
. Roemi, Daglicht, Den Haag, 2004;
. Roemi, Juwelen, Den Haag, 2006;
. Roemi, Liefde is de weg, Den Haag, 2007.
. Den Boer, Sipko, A., Waar twee oceanen samenkomen, De inspiratie van Roemi en Sjams, Den Haag, 2007

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.