kunstbus
Dit artikel is 02-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Milaan

Milaan (Italiaans: Milano, Duits: Mailand, engels: Milan) is de tweede stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum. Dit betekent "in het midden van de vlakte" en verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt. De stad ligt ten noordoosten van Turijn en ten westen van Verona.

Milaan is hoofdstad van Lombardije, een van de meest ontwikkelde regio's van Italië. Tevens is het de hoofdstad van de provincie Milaan. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen.

Geschiedenis
Milaan wordt verondersteld rond 600 v.Chr. gesticht te zijn door Noord-Italiaanse Kelten, de Insubri, wier hoofdstad het was.
In 222 v.Chr. namen de Romeinen het in. In 313 verkondigde keizer Constantijn er het Edict van Milaan. Onder de Romeinse keizer Theodosius I was Milaan enige tijd hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.
In 452 werd Milaan door Attila en zijn Hunnen geplunderd. Eind 5e eeuw stichtten de binnengevallen Ostrogoten hun rijk in de regio. In 568 deden de Longobarden hetzelfde.
In de 11e eeuw leidde Milaan andere steden tot semi-onafhankelijkheid van het Heilige Roomse Rijk.
Gedurende de Renaissance werd Milaan geregeerd door hertogen van de families Sforza en Visconti, die kunstenaars als Leonardo da Vinci en Bramante in dienst hadden.
In 1500 namen de Fransen onder Lodewijk XII de stad in. Daarna werd het door Spanje en later Oostenrijk overheerst.
Na de Napoleontische tijd werd Milaan een van de belangrijkste centra van het Italiaanse nationalisme.
In 1859 bevrijdden de Piëmontezen Lombardije met hulp van de Fransen.
Twee jaar later was het koninkrijk Italië een feit.

In de 20e eeuw vestigden duizenden immigranten uit het arme zuiden van Italië zich in Milaan op zoek naar een betere toekomst. Dit gaf Milaan een multicultureel karakter.

Cultuur en bedrijvigheid
Belangrijke oude gebouwen in Milaan zijn het Castello Sforzesco, gebouwd onder de hertogen van de familie Sforza, de Duomo ("Dom"), waarvan de bouw in totaal vijf eeuwen duurde, de aan Ambrosius, beschermheilige van Milaan, gewijde basiliek Sant'Ambrogio en het klooster Santa Maria delle Grazie, waar da Vinci's beroemde muurschildering van Het Laatste Avondmaal zich bevindt.

Moderner zijn de sierlijke Pirelli-wolkenkrabber uit 1959 en het stadion San Siro, dat gedeeld wordt door de voetbalclubs AC Milan en Internazionale. In de voorstad Monza ligt het onder andere van de Formule 1 bekende circuit Autodromo.

In het zeer beroemde La Scala-theater uit 1778 worden opera's opgevoerd. Voorbeelden van Milanese cuisine zijn risotto alla Milanese en panettone, een vruchtencake. Behalve de al genoemden hebben componist Giuseppe Verdi, automaker Carlo Bugatti en zakenman-politicus Silvio Berlusconi in Milaan gewoond.

Een van de grootste conservatoria van Italië is in Milaan, het Conservatorio "Giuseppe Verdi" (Milaan).

Milaan is een van de meest toonaangevende steden op het gebied van de haute couture. Versace en Armani hebben er hun thuisbasis. Milaan is de belangrijkste zakenstad van Italië, de Italiaanse beurs is hier bijvoorbeeld gevestigd. Het is een welvarende en bruisende stad. Grote bedrijven in Milaan zijn Alfa Romeo en Pirelli.

Linate en Malpensa zijn de twee grote Milanese vliegvelden.

De twee grootste voetbalclubs van Milaan zijn AC Milan en Internazionale, die beide een stadion delen. Wanneer AC Milan thuis speelt draagt het de naam San Siro terwijl wanneer Internazionale thuis speelt het Stadio Giuseppe Meazza heet. Milaan is overigens ook het startpunt van de belangrijke wielerwedstrijd Milaan-San Remo.

Trivia
Helena neemt tijdens een rondreis door Palestina de stoffelijke resten van de Drie Koningen mee terug naar Constantinopel, waarna deze relikwieën aan Milaan worden geschonken in 344.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Milaan_(stad)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.