kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mini-en-Maxi

Mini & Maxi is een kleinkunstduo dat bestaat uit Peter de Jong en Karel de Rooy.

Mini & Maxi speelden sinds 1975 hun onnavolgbare shows voor uitverkochte zalen.

Peter de Jong en Karel de Rooij leerden elkaar in 1967 kennen bij het cabaret van Dorus aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Vervolgens traden ze op bij Snip & Snap om uiteindelijk uit te groeien tot internationale beroemdheden.

In 1969 begonnen ze voor zichzelf als Mini & Maxi. Het duo heeft een indrukwekkende carriere achter de rug. Omdat ze voornamelijk gebruik maken van mime, clownsacts en muziek, waren hun shows ook in het buitenland populair.

Ze werden talloze keren onderscheiden, o.a. met de Zilveren Roos van Montreux (1987). Voor hun betekenis voor het theater werden ze in 1999 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 2004 stopten de muzikale komieken na ruim 30 jaar met hun theatershows als Mini & Maxi. Reden hiervoor was de gezondheid van Peter de Jong (Maxi), die al sinds 1991 kampt met rug en nekletsel als gevolg van meerdere hernia's.

Ondanks het besluit om te stoppen zijn Karel de Rooij en Peter de Jong nog steeds actief in het vak, Zowel gezamenlijk op het podium als los van elkaar is het tweetal bezig met verschillende activiteiten als acteren, regisseren en begeleiden van jonge theatermakers.

Recentelijk oogstten Karel de Rooy (Mini) en hij bij Het Nationale Toneel een immens succes met Wachten op Godot van Samuel Beckett. De Jong en De Rooy overwegen in de toekomst ook The Sunshine Boys te doen, een klassieker van Neil Simon. Dat gaat over twee oude revue-artiesten, ooit een duo.

Websites: www.mini-maxi.nl, variatee.vara.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.