kunstbus
Dit artikel is 14-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Montepulciano

Montepulciano is een stad in Toscane (Italië), dichtbij de grens met Umbrië. Het ligt tussen Pienza en Chiusi en is bereikbaar via een afslag van de A1 of vanaf Siena via de S146. De stad telt ongeveer 14.000 inwoners.

Stad en bezienswaardigheden
Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobilewijn gemaakt wordt. Deze wordt voor een goed gedeelte verouderd in vaak spectaculaire 'cavi' onder de oude stad.

Binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in een renaissance-stijl die aan Firenze doet denken.

Dat de stad zo rijk is aan renaissancemonumenten, gebouwd door belangrijke (Florentijnse) architecten als Michelozzo, Antonio da Sangallo de Oude en Vignola, is te verklaren uit de sociale structuur, die nog tot in de 18e eeuw haar middeleeuwse karakter behield. Terwijl in de meeste andere steden de gegoede burgers en de popoio de macht overnamen en die van de adel beperkten, behielden in Montepulciano de rijke adellijke families de politieke leiding van de comune. In de tweede helft van de 14e eeuw was bijvoorbeeld de signoria een tijdlang in handen van de machtige familie del Pecora. Het waren deze families die belangrijke architecten naar Montepulciano haalden om hun privé-paleizen te bouwen en die zo niet alleen op het sociale en politieke leven, maar ook op het uiterlijk van de stad hun stempel drukten. - (Florentijnse architect Michelozzo onder handen genomen.

. Duomo van Montepulciano
De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Duomo van Montepulciano, die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Deze kerk herbergt een van de meesterwerken van de Siënese leerschool: De Maria Hemelvaart van Taddeo di Bartolo.

. Palazzo Comunale
Het strenge gebouw rechts van de Dom op 3 verdiepingen met een toren en kantelen, doet denken aan het Palazzo Vecchio van
Firenze. De oorsprong gaat terug tot de 13° E., maar het palazzo werd vanaf 1440 door Michelozzo in een vroeg - renaissancestijl herbouwd. De
binnenkoer heeft zijn 14°-eeuws uitzicht bewaard. En wie moedig is kan de toren beklimmen met als beloning een spectaculair uitzicht.

. Palazzo Nobili-Tarugi
. Palazzo Contucci
. Pozzo, een put

. Kerk Madonna di San Biagio aan de rand van de stad in hoogrenaissance-stijl gebouwd door Antonio da Sangallo de Oude, in 1529 ingewijd door Paus Clemens VII.

. Kerk Santa Maria delle Grazie uit 16e eeuw met bespeelbaar renaissance-orgel.

Evenementen
. Cantiere Internazionale d'Arte (een groot internationaal muziek en kunst festival)
. Traditionele wijnvatenrace op de laatste zondag van augustus, tussen de verschillende wijken (contrade) van de stad, voorafgegaan door een optocht in 13e-eeuwse kledij

Websites: www.wdr-travel.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.