kunstbus
Dit artikel is 30-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Munchen

München

München (Beiers: Minga) is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en met 1,3 miljoen inwoners de derde stad van het land.

Geschiedenis
De stad werd in 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw, als handelspost nabij een klooster (Münichen). In 1253 resideerden de Beierse hertogen hier. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de NSDAP hier zijn hoofdkwartier. In 1972 vonden in München de twintigste Olympische Spelen plaats, die werden overschaduwd door een Palestijnse terreuraanslag op de Israëlische sportploeg.

München heeft een "oud" centrum, met musea, waaronder de Alte Pinakothek, de Neue Pinakothek en de Pinakothek der Moderne. Ook grote parken (zoals de Englischer Garten) en een aantal lusthoven behoren tot het culturele erfgoed.

Al in de 16e eeuw zijn graaf Willem IV en zijn echtgenote Jacoba van Baden begonnen de verzamelingen aan te leggen die hier te zien zijn. Hun opvolgers, waaronder vooral koning Lodewijk I (19e eeuw) hebben deze collecties geweldig uitgebreid.

In de periode na de Eerste Wereldoorlog werd München de stad van de NSDAP. Adolf Hitler hield regelmatig toespraken in de bierkelders van de stad. In 1923 vond onder zijn leiding een 'putsch' plaats. Deze poging tot machtsovername strandde nabij de Odeonsplatz. De plek wordt tegenwoordig gemarkeerd door een bronzen gedenkteken, waarop de namen van vier gesneuvelde Beierse politiemensen staan gegraveerd. In de nazi-periode werden op dezelfde plek juist de zestien gesneuvelde putschisten geëerd met een gedenkteken. In München bevinden zich nog verschillende bekende nazi-gebouwen, zoals de Führerbau op de Königsplatz en het museum Haus der Deutschen Kunst aan de Prinzregentenstrasse.

In 1938 vond in München de beruchte Conferentie van München plaats, in 1951 het Universeel Esperantocongres.

Bezienswaardigheden
. Frauenkirche (Vrouwenkerk), de hoofdkerk van München, gebouwd tussen 1468-1488 door architect Jörg von Halsbach, ook Ganghofer genoemd, met fraaie westtorens. Ook het interieur is bezienswaardig. De kerk is hoofdmonument van de Beierse bouwkunst.
. Asamkerk, gebouwd in 1733 door de gebroeders Asam
. Theatinerkerk, is gebouwd tussen 1663-1688 met 18e eeuwse gevel.
. Sint Michaelskerk uit de 16e eeuw met verschillende praalgraven.

. Het paleis, de zogenaamde Residenz, uit de 17e eeuw in classicistische stijl.
. Nieuwe stadhuis (1867-1908) heeft een opmerkelijk klokkenspel
. De zomerkastelen van de Beierse vorsten: Schloss Nymphenburg en Schloss Schleissheim

Musea
. Alte Pinakothek
. BMW Museum
. Deutsches Museum
. Jüdisches Museum
. Neue Pinakothek
. Pinakothek der Moderne
. Staatliches Museum Ägyptischer Kunst
. Städtische Galerie im Lehnbachhaus met werk van Der blaue Reiter
. Glyptothek

Evenementen
In München vindt jaarlijks in september op de Theresienwiese het bekende Oktoberfest plaats, het grootste bierevenement ter wereld. Sportief gezien is de stad ook vaak in de publiciteit. Dat komt door de aanwezigheid van de Europese topvoetbalclub FC Bayern München.

Voetbal
In de Duitse Bundesliga heeft München twee clubs spelen: FC Bayern München en TSV 1860 München. Beide teams spelen in de Allianz Arena (69.901 plaatsen, 66.000 zonder staanplaatsen).

Olympische Spelen
München organiseerde in 1972 de Olympische Zomerspelen. Deze Spelen zullen vooral herinnerd blijven om het gijzelingsdrama dat er plaatsvond. Hierbij werden 11 Israëlische atleten gegijzeld door een groep Palestijnse terroristen. Bij een mislukte bevrijdingsactie kwamen de 11 atleten allemaal om het leven.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 598.