kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Najib AmhaliNajib Amhali (4 april 1971, Nador, Marokko) is een Nederlands cabaretier.

Najib doet auditie op de toneelschool in Utrecht en wordt tot zijn verbazing nog toegelaten ook.

Hij debuteerde in 1992 in 'De dienstlift' van Harold Pinter.

Na veel rollen als schoonmaker, de kansloze allochtoon of jeugdige crimineel te hebben gespeeld, heeft hij er genoeg van. Na zijn afstuderen in 1994 speelt hij krekel in een jeugdvoorstelling. Hij vindt het een verademing, omdat zijn afkomst er eens een keer niet toe doet. Na de jeugdvoorstelling ziet hij voor het eerst een optreden van de Comedytrain 'en toen dacht ik: dit is het! Hij doet auditie voor Standup comedy van Comedytrain en wordt aangenomen.

In 1993 wint hij de Pall Mall Export Prijs met de Comedytrain.

Bij de Comedytrain leert hij Roué Verveer, Howard Komproe, Jan-Jaap van der Wal, Murth Mossel kennen. Samen met DJ Mel touren ze het land door met hun 'Fresh Wagon', de brutalere, hippere versie van de Comedytrain.

In 1998 maakt Najib zijn eerste theatershow 'Vol = vol, dus kom op tijd', een avond vol grappen over Marokkanen. De openingszin luidde: 'Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis'. Met de show wint hij de publieks- en de juryprijs op het Leids Cabaretfestival.

In 1999 speelt hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film Jezus is een Palestijn.

Najib Amhali presenteert festivals als het Drum Rythm Festival, Bevrijdingspop, Spikepop, Racism Beat it, Lowlands, Kinderrechten Festival en Kunstbende. Hij werkt mee aan: Bananasplit, Barend & Van Dorp, Verborgen Talenten, Dit Was het Nieuws, Waskracht en Kopspijkers en speelt in tal van films als Walhalla (1994), Jezus is een Palestijn (1998), Baby Blue (1998).

In 2000 tourt hij met zijn theatershow 'Veni Vidi Vici'. Eind 2001 gaat zijn derde theatershow 'Free Fight' in première. Hij maakt er een volwasen show van. Waar de vorige shows doorspekt waren van imitaties en vreemde geluiden, 'wilde ik het nu over persoonlijkere dingen hebben. Over onmacht, over angst.'

Op 11 september 2001 is Najib in de repetitieruimte. 'Ik hoopte nog zo dat het geen islamitische terroristen waren. Maar dan blijkt dat het toch geloofsgenoten zijn. En sindsdien is het thema 'onmacht en angst' nog sterker geworden.' Hij wordt door verschillende radio- en televisieprogramma's gevraagd om commentaar te geven op de ramp. Hij houdt alles af. 'Ik ben iets aan het opbouwen, probeer verdomme iets van de grond te krijgen door heel hard te werken. Maar daar bellen ze niet over. Het gaat alleen over 11 september en vervelende Marokkanen'.

In 2002 speelt hij in de serie Najib en Julia (regie: Theo van Gogh). In 2004 heeft hij een rol in de film Shouf Shouf Habibi!.

Zijn laatste show 'Most Wanted' is een groot succes.

In mei 2006 heeft Amhali een televisieserie als aanloop naar het WK. De serie heet Najib Loopt Warm. Daarin behandelt hij samen met zijn sidekick Mimoun voetbalzaken die met het Nederlands elftal te maken hebben en probeert hij geld in te zamelen voor een goed doel.

Programma's
1998 - Vol = Vol
1999 - Veni Vidi Vici
2001 - Free Fight
2004 - Most wanted

Websites: www.najibamhali.nl, www.najibamhalifan.nl, variatee.vara.nl, sites.nps.nl, www.solidaridad.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.