kunstbus
Dit artikel is 07-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nevers

Nevers is een stad en gemeente in midden-Frankrijk. Het is de prefectuur van het departement Nièvre. Nevers had in 2004 43.082 inwoners.

Het ligt in een heuvelachtige omgeving aan de samenvloeiing van de Nièvre en de Loire.

Geschiedenis
De naam van de stad in de Gallo-Romeinse tijd was Noviodunum Aeduorum. Later werd dit veranderd in Nebirnum. Er zijn uit deze periode veel medailles en andere voorwerpen gevonden in Nevers. Julius Caesar vestigde er een opslagplaats voor proviand en legerbenodigdheden. Ook werden er gevangenen ondergebracht. In 52 v.Chr. begon hier de strijd met de opstandige Aedui.

In de vijfde eeuw werd Nevers een bisschopszetel. De wereldlijke heerschappij van de hertogen dateert van het begin van de 10e eeuw. In de 14e eeuw was er korte tijd een universiteit gevestigd in Nevers. Deze was hierheen verplaatst vanuit Orléans en keerde daar ook weer terug. De Nivernais was een zelfstandige Franse provincie tot bij het einde van het Ancien Regime.

Faience
In de 16e eeuw werd Ludovico Gonzaga hertog van de stad. Hij haalde Italiaanse pottenbakkers naar de stad en legde daarmee de basis voor de faience-industrie. Nog steeds wordt er in Nevers aardewerk vervaardigd, zij het op kleine schaal.

Glas
Ludovico Gonzaga bracht eveneens Italiaanse glasblazers naar Nevers. Het glas uit Nevers is vooral beroemd om zijn 'verre filé de Nevers'; bij de lamp geblazen figuurtjes van maximaal 9 cm. Door de Compagnie in Nederland werden deze in Oost-Indië als glazekramerij verruild voor specerijen. Voor de decoratie van kleinere details werd verre frisé (krulglas) gebruikt.

Bezienswaardigheden
Nevers heeft een kathedraal, de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte. De bouw ervan duurde van de 11e tot de 16e eeuw. Het opvallendste aan het gebouw is dat er twee koren zijn. Het oostelijke koor is gotisch, het westelijke is romaans.

Het hertogelijk paleis (Palais Ducal) is een gebouw uit de vroege Renaissance. Het gebouw is versierd met moderne reliëfs en heeft vensters met kariatiden en atlanten.

De romaanse kerk Saint-Étienne werd in de 11e eeuw gebouwd. De kerk heeft een koorsluiting met 3 straalkapellen.

De Chapelle Sainte-Mairie, vroeger onderdeel van een klooster, heeft een monumentale gevel in Italiaanse barokstijl.

In de Porte du Croux, een overblijfsel van de vestingwerken, is een archeologisch museum gevestigd.

Bernadette Soubirous, beter bekend als Bernadette van Lourdes, woonde van 1866 tot haar dood in het klooster van Saint-Gildars in Nevers. Haar (intacte) lichaam ligt er opgebaard in een glazen schrijn.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nevers

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 75.