kunstbus
Dit artikel is 07-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Newcastle-upon-Tyne

Newcastle upon Tyne, vaak afgekort tot Newcastle, is een stad in de county Tyne and Wear in Noord-Oost Engeland.

Het is een enkelvoudige gemeente met een inwoneraantal van 266.589 (2003). Maar de gemeenten van Noord-Tyneside, Zuid-Tyneside en Gateshead vormen ook een onderdeel van het stedelijk gebied, zodat de Newcastle-Gateshead metropool een inwoneraantal van 799.000 heeft. Newcastle is de belangrijkste stad van Noord-Oost Engeland.

Een inwoner van Newcastle wordt ook wel een Geordie genoemd.

Geschiedenis
De stad werd door de Romeinse keizer Hadrianus gesticht. Nadat de Romeinen uit Engeland waren vertrokken was het de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria en werd een belangrijke bedevaartsplaats vanwege de Heilige Bron van de Jezusberg, tegenwoordig Jesmond. Na gevechten met de Denen werd de stad in 1080 bijna volledig vernietigd en werd Monkchester opnieuw opgebouwd als Newcastle. Tijdens de middeleeuwen was de stad de noordelijke grens met Schotland en een belangrijke vestingsstad. De stad is enorm gegroeid ten tijde van de Industriƫle Revolutie, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval.

Glasindustrie
In de 18de eeuw was Newcastle upon Tyne een belangrijk Engels centrum van glasindustrie. In de 17de eeuw hebben zich aan de bosrijke oevers van de Tyne glasblazers uit Lotharingen gevestigd en er met veel succes glashutten gesticht. In Holland was vooral het heldere loodkristal uit Newcastle zeer gewild, aangezien dat zich buitengewoon goed leende om te worden gegraveerd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Newcastle_upon_Tyne

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 589.