kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicholas Roerich

Nikolas Roerichportret Nicholas Roerich gemaakt door zijn zoon Svetoslav Roerich

Duits-Russisch schilder, reiziger, mysticus en vredesstichter, geboren tussen 26 September en 9 oktober 1874, Sint Petersburg - overleden 13 december 1947 in Kullu, India)

'Waar vrede is, is cultuur.
Waar cultuur is, is vrede.
' (Nicholas Roerich, 1874-1947)

Nikolas Roerich (ook gekend als Nicolaï Konstatinovich Rerikh) was voornamelijk geïnteresseerd in Slavisch heidendom, Scandinavische sagen en religieuze mythen uit het middeleeuwse Rusland. In zijn werk probeerde hij in kleurrijke patronen een vergane wereld op te roepen waarin mensen in harmonie dicht bij de natuur leefden.

Nicholas Konstantinovitsch Roerich woonde in de winter met zijn familie in Sint-Petersburg en in de zomer verbleven zij in hun buitenhuis Isvara, dat op ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Sint-Petersburg lag. In de huiskamer van Isvara hing een schilderij van het Himalaya gebergte. Dit schilderij maakte diepe indruk op Nicholas en zou een blijvende liefde voor berglandschappen bij hem ontwikkelen.

Nicholas Roerich Museum
Het Nicholas Roerich Museum is toegewijd aan de kunst van Nicholas Roerich. Één van de doelstellingen van het museum is het bewaren en uitdragen van de ideeën van Nicholas Roerich op het gebied van kunst en cultuur. Je vindt er onder andere vele schilderijen en boeken die door hem zijn geproduceerd. Tevens kan men enkele persoonlijke bezittingen bekijken. Zeer interessant zijn de manuscripten waarin hij zijn ideeën over wereldvrede uiteenstelt.
Adres: 319, West 107th Street, New York NY 10025 USA
Website: VS. Het Roerich Vredesverdrag vestigt een internationale overeenkomst die elk land toestaat zijn culturele en kunst nalatenschap te beschermen met een symbolisch vaandel, het Vaandel van Vrede. Ondertekent in 1935, is deze verhandeling momenteel een internationale wet.

De Banner of Peace, of Vaandel van Vrede is een symbool voor 'Eenheid van alle mensen'. De drie kleine stippen symboliseren de Kunsten, de Wetenschap en de Spiritualiteit binnen de ene grotere cirkel van cultuur. Deze cirkel staat tevens symbool voor de eeuwigheid van tijd, die het verleden, het heden en de toekomst omringd. De kleur van het Vaandel van Vrede is rood en symboliseert het ene bloed dat we allemaal delen. (www.13manenkalender.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.