kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Noord-Amerika

Noord Amerika

Noord-Amerika is de naam van het continent dat ten noorden van Zuid-Amerika ligt, tussen de Grote, Arctische en de Atlantische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van 24.346.000 km².

Noord-Amerika wordt in dit artikel gedefinieerd als:

het Noord-Amerikaans vasteland;
- de eilanden op het Noord-Amerikaans continentaal plat;
- eilanden die niet op het Noord-Amerikaans continentaal plat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Noord-Amerika;

- de zogenaamde Darien Gap op de grens van Panama en Colombia wordt gezien als de staatkundige Noord-Amerikaans-Zuid-Amerikaanse grens. Maar ook het Panamakanaal wordt als grens erkend (natuurkundig).

Tot Noord-Amerika behoren volgende gebieden (alfabetisch):

Onafhankelijke landen
Antigua en Barbuda -- Bahama's -- Barbados -- Belize -- Canada -- Costa Rica -- Cuba -- Dominica -- Dominicaanse Republiek -- El Salvador -- Grenada -- Guatemala -- Haïti -- Honduras -- Jamaica -- Mexico -- Nicaragua -- Panama -- Saint Kitts en Nevis -- Saint Lucia -- Saint Vincent en de Grenadines -- Verenigde Staten van Amerika

Niet-onafhankelijke gebieden
Amerikaanse Maagdeneilanden -- Anguilla -- Bermuda -- Britse Maagdeneilanden -- Caymaneilanden -- Groenland -- Guadeloupe -- Martinique -- Montserrat -- Navassa -- Puerto Rico -- Saba -- Saint-Pierre en Miquelon -- Sint-Eustatius -- Sint-Maarten -- Turks- en Caicoseilanden

Geografie
Het continent wordt in het noorden begrensd door de Noordpooloceaan, in het westen door de Grote Oceaan en de Beringzee en in het oosten door de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. In het zuiden wordt het continent gescheiden van Zuid-Amerika door de landengte van Panama en diens kanaal. De kustlijn van het vasteland van het continent is lang en onregelmatig. Na de Golf van Mexico is de Hudsonbaai veruit de grootste watermassa binnen het continent; andere watermassa's zijn de Golf van St. Lawrence en de Golf van Californië (Zee van Cortés).

Er liggen talrijke grote en kleine eilanden langs de kust van het continent, waaronder Groenland, de noordpoolarchipel en de Antillen. Mt. McKinley (6194 m) in Alaska is het hoogste punt op het continent; het laagste punt (86 m onder zeeniveau) ligt in Death Valley, Californië.

Het Missouri-Mississippi riviersysteem 6020 km het langste van Noord-Amerika. Samen met de Ohio-rivier en talrijke andere zijrivieren, vormt het grootste continentale watersysteem van de wereld. Andere belangrijke rivieren zijn de Colorado, Columbia, Delaware, Mackenzie, Nelson, Rio Grande, St. Lawrence, Susquehanna en Yukon. Het Superiormeer (82.414 km²), het meest westelijke meer van de Grote Meren, is het grootste meer van het continent. De zeeweg van St. Lawrence, die de St. Lawrence Rivier en de Grote Meren verbindt, stelt oceaanschepen in staat om tot het hart van Noord-Amerika door te dringen.

Klimaat
Noord-Amerika, dat minder dan 10° van zowel de evenaar als de noordpool is verwijderd, heeft een zeer gevarieerd klimaat, van een tropisch klimaat in de regenwouden en savanne in de laaglanden van Midden-Amerika tot gebieden waar permanent ijs ligt in Centraal-Groenland. Op de toendra's het noorden van Canada en het noorden van Alaska heerst een subarctisch klimaat, terwijl er op het continent ook woestijnen te vinden zijn. Toch heeft een groot deel van het continent een land- of zeeklimaat, hetgeen zeer gunstig is voor de landbouw.

Geschiedenis
Er wordt verondersteld dat de eerste menselijke inwoners van Noord-Amerika van Aziatische oorsprong waren; zij staken 20.000 jaar geleden Alaska over en trokken toen zuidwaarts door de vallei van de Mackenzierivier. De Europese ontdekking en nederzetting in Noord-Amerika dateren uit de 10e eeuw, toen Noormannen (986) heer en meester waren in Groenland. Hoewel het bewijsmateriaal fragmentarisch is, bereikten zij Oost-Canada rond het jaar 1000 onder leiding van Leif Eriksson. Van groter effect op de verdere geschiedenis van het continent waren de ontdekkingsreizen van Christoffel Columbus in 1492 en John Cabots reizen naar Oost-Canada (1497). Spaanse en Franse expedities hebben ook een grote invloed gehad op het continent.

Bevolking
Hoewel de bevolking van Canada en de Verenigde Staten nog grotendeels een Europese oorsprong heeft, wordt de bevolking steeds meer een mengelmoes van allerlei culturen; de afgelopen tijd zijn er veel mensen vanuit Azië, Latijns-Amerika en Afrika geïmmigreerd. Ook is de verstedelijking drastisch toegenomen; ongeveer 74% van de inwoners van het continent wonen in stedelijke gebieden. Een groot deel van de bevolking heeft zich geconcentreerd in en rond grote agglomeraties.

De bevolking van Mexico, ongeveer 60% van Europese en inheems-Amerikaanse oorsprong, is ook steeds meer naar de steden getrokken (ongeveer 72%). De grootste stedelijke agglomeraties op het continent zijn Mexico-stad, New York City, Los Angeles en Chicago.

Economie
De uitgebreide landbouwsector van Noord-Amerika (vooral in Canada en de Verenigde Staten) is het resultaat van zowel gunstige klimatologische omstandigheden, vruchtbare gronden, als technologie. De irrigatie heeft bepaalde dorre en semi-aride gebieden in productieve oasen veranderd. Noord-Amerika produceert het grootste deel van het graan, vlees, katoen, sojabonen, tabak en tarwe van de wereld. Ook wordt er een verscheidenheid van ander voedsel en industriële grondstoffengewassen geproduceerd. Delfstoffen zijn ook overvloedig, vooral steenkool, ijzererts, bauxiet, koper, aardgas, aardolie, kwik, nikkel, potas en zilver.

De vroeger grote industriesector is meer en meer vervangen door de dienstensector.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Amerika

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 367.