kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Noord-Nauw-van-Calais

Noord-Nauw van Calais

Noord-Nauw van Calais (Frans: Nord-Pas-de-Calais) is een Franse bestuurlijke regio, bestaande uit de departementen Noorderdepartement en Pas-de-Calais. De plaatselijke naam Nord-Pas-de-Calais klinkt sommigen echter niet vlot in de oren en komt gekunsteld over. Daarom ijvert men om de naam om te vormen tot Pays-Bas français (Franse Nederlanden), voorlopig nog zonder succes.

Het Noorderdepartement (Frans: Nord) is het 59ste Franse departement, gelegen in de regio Noord-Nauw van Calais.
Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van de provincie Vlaanderen (Flandres). Deze provincie van het Franse koninkrijk was op haar beurt een samenvoeging van een reeks veroverde gebieden, die in de Middeleeuwen tot verschillende territoria behoorden. Het noordelijke en centrale gedeelte van de vroegere provincie en het huidige departement hoorden bij het graafschap Vlaanderen, het oostelijke deel bij het graafschap Henegouwen en het zuidelijke deel vormde het kerkvorstendom Kamerijk (Cambrai).
Het gebied van het departement valt uiteen in twee streken: Frans-Vlaanderen en Frans-Henegouwen. Beide streken zijn onderdeel van de grotere historisch-geografische regio's Vlaanderen en Henegouwen. Binnen Frans-Vlaanderen valt het enige van oudsher Nederlandstalige gebied van Frankrijk, de Franse Westhoek. Dit komt min of meer overeen met het arrondissement Duinkerke in het uiterste noorden van het departement.

Pas-de-Calais (Nederlands: Nauw van Calais) is een Frans departement. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Nauw_van_Kales
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 28.