kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Onderwereld

1. Onderwereld (mythologie)
De Onderwereld of het Schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades.

Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx. Hier moesten ze een muntje aan de veerman Charon betalen, die je vervolgens overzette. Daar kwam je de Drie Rechters tegen. Zij beslisten, aan de hand of je goed of slecht geleefd had, welk lot je te wachten stond: Wie goed geleefd had, ging naar de Elyzeese Velden. Wie slecht geleefd had ging naar de Tartaros. Daar werd je gestraft, zoals Tantalos of Sysifus.

Wie niet bijzonder goed of slecht geleefd had ging naar een grote vlakte waar je eeuwig rondzwierf.

De Onderwereld was in de regel alleen toegankelijk voor doden. Slechts enkele helden zoals Odysseus of Herakles kwamen er levend weer uit.

Andere benamingen voor de onderwereld: Gre'thor (Klingon); Hades (Romeinse en Griekse mythologie), met Tartarus als het gruwelijkste gedeelte; Hel; Helgardh (Noordse mythologie); Yomi (Japanse mythologie); Netu (Egyptische Onderwereld)

2. Onderwereld (misdaad)
De onderwereld in de context van misdaad kan worden omschreven als het milieu van criminelen. De criminele netwerken en activiteiten in de onderwereld zijn voor de gewone buitenwereld niet snel zichtbaar en toegankelijk.
De term is afkomstig van de mythologische figuur Hades. Een Bargoens synoniem voor onderwereld is penoze.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwereld

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 153.