kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey (29 januari 1954) is een Amerikaanse tv-persoonlijkheid en talkshowhost.

Jeugd
Winfrey is een voorbeeld van het "van krantenjongen tot miljonair"-verhaal. Ze wordt geboren in een modaal gezin in Mississippi. Haar ouders willen haar 'Orpah' noemen, naar de Moabitische vrouw in het Bijbelboek Ruth. Op haar geboortecertificaat worden de r en de p echter per abuis omgedraaid, waardoor ze officieel als Oprah te boek komt te staan. Oprah zelf zegt over deze vergissing: 'It's a mistake, but it's worked out for me'[1]. Doordat Winfreys ouders ongetrouwd en nog tieners zijn wanneer ze geboren wordt, brengt ze haar kinderjaren door bij haar oma. Op haar twaalfde (sommige bronnen melden "zesde") trekt ze in bij haar moeder. In deze periode wordt ze door meerdere neven en ooms misbruikt. Al op de leeftijd van 14 raakt ze zwanger; haar kind wordt echter te vroeg geboren en sterft. Hierop trekt Winfrey in bij haar vader. Vernon Winfrey is zeer streng, maar zorgt ervoor dat Oprah naar school gaat. Dankzij haar opleiding heeft zij op haar 19e al een baan als nieuwslezeres in Nashville. In Baltimore maakt zij haar eerste talkshow: People Are Talking. Hier al blijkt een opmerkelijk talent. In 1984 krijgt ze aangeboden om "AM Chicago" te presenteren.

The Oprah Winfrey Show
The Oprah Winfrey Show is een Amerikaanse talkshow, gepresenteerd en geproduceerd door Oprah Winfrey.
Winfrey verraste Amerika in AM Chicago met haar manier van omgaan met mensen, en maakte volgens velen oprechte televisie, waarbij gelachen en gehuild kan worden. Kenmerkend voor de show is het traditionele handenschudden als zij binnenkomt. Door de populariteit van het programma werd er spoedig besloten tot een naamsverandering, en werd het praatprogramma naar de presentatrice vernoemd. Aanvankelijk richt het programma zich voor een groot deel op het brengen van sensatienieuws. Wanneer diverse andere praatprogramma's hetzelfde concept tot in het extreme doortrekken (Ricky Lake, Jerry Springer etc.), besluit Winfrey het roer om te gooien, en haar programma met meer respect te brengen. Eén van de meest opzienbarende afleveringen is de aflevering in 1992, waarin Winfrey als één van de weinigen ter wereld een interview mag houden met Michael Jackson. Dit interview bezorgt haar wereldwijde bekendheid. Anno 2005 wordt het programma "Oprah" in meer dan 113 landen uitgezonden.

Harpo, Oxygen en films
Al gauw na de naamsverandering neemt Oprah de productie van haar show in eigen handen. Haar maatschappij, Harpo Productions, verzorgt naast haar show ook haar zender Oxygen, die zich richt op internet en televisie voor vrouwen van deze tijd. Oxygen zendt ook "Oprah after the Show" uit, waarin zij napraat met gasten en publiek. Ze werd een gewaardeerde actrice na haar optreden in de film The Color Purple. Nog altijd speelt Oprah in films.

Filmografie als actrice
1985 The Color Purple als Sofia
1986 Native Son als Mrs. Thomas
1989 The Women of Brewster Place als Mattie Michael (televisiefilm)
1993 There Are No Children Here als LaJoe Rivers (televisiefilm)
1997 Before Women Had Wings als Miss Zora (televisiefilm)
1998 Beloved als Sethe
2006 Charlotte's Web Gussy (stem)
2007 Bee Movie - (stem)

Haar productiemaatschappij Harpo doet naast films en shows ook televisie-drama's, videobanden, internetproducten en een populair tijdschrift, O, The Oprah Magazine. Oprah mag zich miljardair noemen.

Trivia
In de jaren 90 verschijnt Winfrey regelmatig in de sensatiepers door haar jojo-dieet
In augustus 2004 moest ze haar juryplicht vervullen.
Tijdens een opname in september 2004 kreeg iedereen die de show bijwoonde een auto van haar cadeau. Deze auto's werden geschonken door Pontiac, een onderdeel van General Motors. De uitzending zorgt voor een rel, als blijkt dat de mensen de belasting over de auto niet kunnen betalen. Oprah had echter nadrukkelijk aangegeven tijdens de show dat er belasting betaald dient te worden. Indien het betalen van de belasting niet mogelijk zou zijn, bestond de mogelijkheid om de auto te verkopen.
In 2005 speelde Oprah een speciaal voor het programma Oprah Winfrey geschreven rol in Desperate Housewives.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Oprah_Winfrey.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 152.