kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pajottenland

Het Pajottenland is een eerder toeristisch dan geologisch bepaalde landelijke, licht heuvelachtige streek in België begrensd door de steden Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove, Aalst en Brussel.

Geschiedenis
De Lennikse advocaat F.J. De Gronckel gebruikte het woord Pajottenland, onder het pseudoniem Franciscus Josephus Twyfelloos, in een romantisch en ludiek geschrift, getiteld 't Payottenland zoo als het van onheugelyke tyden gestaen en gelegen is. De tekst verscheen eerst als losse afleveringen in 1845, maar de bekendste verzameling werd als 3e druk in Brussel uitgegeven in 1852. De guitige advocaat vond het woord uit als tegenhanger van het rond 1840 onder Leuvense studenten bekende Kerlingaland en plagieerde hiervoor zelfs het Kerelslied.

De naam payot bestond al in 1789 en betekende huurling bij het Oostenrijkse leger. Een affiche met de naam payotten werd in het woelige jaar 1789 opgehangen aan de deur van de paterskerk in Turnhout, zoals men kan lezen bij Jan Lindemans in Eigen Schoon en de Brabander van 1926.
Payot was oorspronkelijk de Waalse benaming voor een soldaat uit de eigen streek, in tegenstelling tot de vreemde Oostenrijkse soldaten. Het woord is een afleiding van pays streek met het Frans suffix -ot en betekent dus streekgenoot en bij uitbreiding streekgenoot in het leger. De betekenis viel ongeveer samen met piot, (de piot (m.), ~ten [Belg., inf.] soldaat, meestal bij de infanterie, al in 1709 uit Frans piote, Van Dale).


Het Pajottenland was één van de kernen van de anti-concordatairen beter gekend als Stevenisten.

Gebied
Het Pajottenland omvat in ieder geval de huidige gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat maar ook de Ninoofse deelgemeenten Neigem en Lieferinge.

Bezienswaardigheden
De streek biedt erg gevarieerde en uitgebreide mogelijkheden voor daguitstappen, zowel wegens de mooie natuur als wegens de talrijke bezienswaardigheden. De voornaamste daarvan zijn het Kasteel van Gaasbeek (gemeente Lennik), het park van Groenenberg (tegenover het domein van Gaasbeek), de grootste rozenverzameling van Europa in het domein Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, een prachtig retabel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, en sedert 2004 een "Bruegelmuseum" in Sint-Anna-Pede (Dilbeek) met 12 grote, kleurvaste en weerbestendige reproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, die in zijn Brusselse periode vooral in de Pedevallei inspiratie vond. In 3 uur maakt men een virtuele reis langs musea over geheel Europa.

In het Pajottenland wordt nog lambiek, de daarvan afgeleide geuze en fruitbieren zoals kriekenlambiek en frambozenlambiek geproduceerd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Pajottenland

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.