kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Palazzo-Vecchio

Palazzo VecchioHet Palazzo Vecchio (of 'oude paleis', of Palazzo della Signoria zoals het in de tijd van de Florentijnse Republiek werd genoemd) was honderden jaren lang het belangrijkste gouvernementele gebouw van de stad Florence. Eerst als zetel van de 'Signoria', het republikeinse bestuur en later onder de Groothertogen van Toscane. Feitelijk was het overnemen en verbouwen van het Palazzo door Groothertog Cosimo I een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de stad.

Het Palazzo Vecchio, gelegen aan het Piazza della Signoria, is tegenwoordig een museum waarin werken van onder andere Donatello, Mantegna en Pontormo te bewonderen zijn, hoewel de collectie beschouwd wordt als inferieur aan die van musea als de Uffizi, het Palazzo Pitti of de Accademia in Florence. Voor het Palazzo Vecchio staat een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo's David.

Indeling
. Studiolo
. Appartement van Leo X
. Appartementen van de Elementen, met werken van Vasari
. Appartement van Eleonora di Toledo
. Appartement van de voornamen van de gilden
. Sala delle Mappe (Zaal met 53 geografische kaarten van Ignazio Danti en Stefano Buonsignori)
. Audiëntie-zaal, met plafond van Benedetto da Maiano en fresco's van Francesco Salviati uit 1550
. Sala dei Gigli (Lelie zaal) met bronzen beeld van Judith en Holofernes van Donatello

. Salone dei Cinquecento (Zaal van de vijfhonderd) is één van de zalen van het paleis en museum Palazzo Vecchio in Florence in Italië.Het is een grote zaal van circa 53 x 22 m. ontworpen door Giorgio Vasari. Hij werd in 1494 gebouwd door Simone del Pollaiolo (Cronaca genoemd). Het heeft een zeer rijk gedecoreerd plafond.
De zaal werd in de tijd dat de Medici in ballingschap waren, gebruikt voor de Algemene Volksraad. Daarna kreeg Vasari de opdracht om 39 schilderijen te maken van de gebeurtenissen van Florence en allegorieën van het leven van Cosimo Medici.
Tegen de wanden onder de grote fresco's staan diverse beelden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Vecchio.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 148.