kunstbus
Dit artikel is 04-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Parijs

Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Frankrijk. Het is de zetel van de Franse regering. Met zijn 2 miljoen inwoners in het centrum en 11 miljoen voor de hele agglomeratie, met inbegrip van de 'banlieue' (voorsteden), is het na Londen de grootste stad van West-Europa. In Parijs wonen veel mensen uit de oude koloniën van Frankrijk, het is een multi-culturele stad.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat het een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn.

De Notre Dame op het Île de la Cité heeft gemakkelijk de grandeur van de andere monumenten in Parijs, maar is eeuwen eerder gebouwd. De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument van Parijs. Montmartre met de Sacré-Coeur is de hoogste heuvel van Parijs.

Etymologie
De originele naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia als naam verviel later en de naam Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam Parisi. De naam van deze stam is waarschijnlijk afkomstig van het Gallische woord parios.

Geschiedenis
In 52 v. Chr. veroverde Julius Caesar Parijs, dat door de Romeinen Lutetia Parisiorum werd genoemd. Het dankt zijn naam aan het volk de Parisii, dat zich vestigde op de eilandjes in de Seine. Dit was strategisch een slimme zet, bovendien waren er handelsroutes die langs deze plek voerden. Hierdoor was het mogelijk om te groeien in welvaart.

In 451 werd in de lente Parijs aangevallen door Attila de Hun. De Parisii en het meisje, Genoveva of Geneviève, de latere patroonheilige van de stad, weerstonden de aanvallen van de Hunnen. Hun beleg en aanvallen mislukten en dropen toen af naar Orléans.

In de 13e eeuw werd de rechteroever van de Seine drooggelegd, die tot dan toe moerassig was. In de 13e eeuw werd ook begonnen aan de bouw van het Louvre en de Notre-Dame.

Vanaf 1420 werd Parijs bezet door de Engelsen. Toen de bezetting achter de rug was, werd er opnieuw een bouwwoede ontketend. Overblijfselen hiervan zijn de Pont Neuf en de tuinen van Luxemburg (les jardins du Luxembourg).

Op 14 juli 1789 vond de bestorming van de Bastille plaats, die de Franse Revolutie inluidde.

Tijdens de heerschappij van Napoleon III werd Parijs grondig verbouwd door Georges-Eugène Haussmann. In Parijs woonden veel mijnwerkers in kleine huizen. Wijk voor wijk is afgebroken, en daarna is Parijs met brede boulevards en avenuën en met grote pleinen opnieuw opgebouwd. Dat maakte het ook gemakkelijker de bevolking van Parijs onder controle te houden. De bekendste van die nieuwe avenuën is de Avenue des Champs-Elysées. De huizen in Parijs hebben allemaal een lichte kleur, omdat ze met kalksteen zijn gebouwd. In de buurt van Parijs waren er veel kalksteengroeven.

Een zwarte dag in de geschiedenis van Parijs is 28 mei 1871. Toen lieten 20.000 Parijzenaars het leven tijdens een opstand, de Commune van Parijs.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Parijs vrij van de Duitse bezetting, de Duitse legers bereikten Parijs niet.

In de Tweede Wereldoorlog werd Parijs wel door de Duitsers ingenomen, in 1940. Op 25 augustus 1944 werd Parijs bevrijd. De geallieerden lieten de Fransen zelf de eer.

In 1900 en in 1924 heeft Parijs de Olympische Spelen georganiseerd. In 1914 moest in Parijs het Universeel Esperantocongres plaatsvinden maar werd uiteindelijk afgelast door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 1932 en 1950 werden deze congressen opnieuw gehouden.

In mei 1968 zijn er overal rellen in Frankrijk, maar met name in Parijs. (zie ook situationisme)

In Europa en in de wereld is Parijs altijd een centrum van cultuur geweest.

Parijse School

Gedurende enige tijd bedoelde men met de Parijse School de Parijse kunst tijdens het interbellum met kunstenaars als Chagall, Modigliani en Soutine. Tegenwoordig duidt de term op de naoorlogse schilders in de Franse traditie.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.