kunstbus
Dit artikel is 16-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paters-Assumptionisten

Assumptionisten

De Paters Assumptionisten of Augustijnen van de Assumptie (Augustiniani ab Assumptione, A.A.) is een congregatie binnen de Katholieke Kerk die door Emmanuel d'Alzon in 1850 in Nîmes in het college O.L. Vrouw Assumptie werd gesticht. d'Alzon legde daarbij de nadruk op het oprichten van klein-seminaries voor jongens van arme ouders, de missie in het oosten, de journalistiek (oprichting van La Croix in de jaren 1880), het inrichten van bedevaarten en de zorg voor arbeidersgezinnen.

Pater Richard E. Lamoureux is de huidige generaal-overste.

Als kernspreuk nemen zij de woorden uit het Onze Vader: "Uw Rijk Kome"

De paters Assumptionisten zijn onder meer werkzaam in België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Kenia, Congo-Kinshasa, Brazilië, Colombia, Nieuw-Zeeland, Madagaskar en Roemenië. In België zijn de Assumptionsiten sedert 15 oktober 1900 in Leuven in de Halvestraat gevestigd. Sinds 1983 is ook het provincialaat in dit klooster gevestigd. Zij bedienen ook verschillende parochies in Borsbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. In Nederland zijn de Assumptionisten sinds 1915 gevestigd in Boxtel (Noord-Brabant).

Assumptie (aanname/opneming) verwijst naar de Maria-Tenhemelopneming; de volledige naam betekent Onze Dame, de Heilige Maria van de Opneming.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Assumptionisten

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 185.