kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul de LeeuwPopulaire Nederlandse cabaretier, TV-presentator en zanger

Paul de Leeuw wordt geboren in Rotterdam-IJsselmonde en groeit op in een protestants gezin. Na de HAVO volgt Paul de lerarenopleiding in Delft. Hier ontdekt hij zijn artistieke talenten. Hij meldt zich voor de toneelschool aan in Maastricht, maar komt niet door de selectie. In 1983 doet hij vervolgens mee met het Cameretten-festival in Delft, waarin hij de finale haalt en de persoonlijkheids- en de aanmoedigingsprijs wint. In 1984 presenteerde hij het festival. Een jaar later is hij het pauzenummer tijdens het Open Bak Gala in Carré ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Engelenbak. Hij zingt het nummer Vlieg met me mee. Mede dankzij de enthousiaste reacties van de zaal krijgt De Leeuw een uitnodiging voor een optreden in het programma van Sonja Barend.

In de zomer van 1987 wordt De Leeuw verder bekend door zijn gastpresentatie in het programma Sterrenslag van de AVRO naast Sandra Reemer, met name door zijn uitspraak: "Meneer van Heumen, we zijn er klaar voor!".

In 1989 krijgt hij zijn eigen televisieprogramma De Schreeuw van de Leeuw. Vooral de uitzending over aids, met René Klijn, maakt indruk. De Leeuw ontving hiervoor de Bronzen Roos van het televisiefestival in Montreux.

In 1991 brengt De Leeuw zijn CD Voor U Majesteit uit. Hierop staat onder meer het nummer Vlieg met me mee, dat een grote hit wordt. Gedurende de jaren '90 brengt De Leeuw meerdere CD's uit.
Paul de Leeuw scoort begin 1994 een nummer 1-hit met 'Ik Wil Niet Dat Je Liegt' (een Nederlandse bewerking van 'La Solitudine' van Laura Pausini). 'Ik Heb Een Euromast', 'Voorbij', ''K Heb Je Lief' en de duetten 'Blijf Bij Mij' (met Ruth Jackott), 'Gebabbel' (met Willeke Alberti) en 'Zonder Jou' (met Simone Kleinsma) halen de Top 3.
In 1997 passeerde hij de grens van 1 miljoen verkochte cd's in Nederland.

In 1993 ontvangt hij voor De Schreeuw van de Leeuw de Zilveren Nipkowschijf en in 1995 de Vlaamse Geuzenprijs.

Paul de Leeuw maakt in 1996 de speelfilm Filmpje!

Na De Schreeuw van de Leeuw presenteerde De Leeuw programma's als Laat de Leeuw en PaPaul. Voor PaPaul ontvangt hij in 2004 voor de tweede maal de Zilveren Nipkowschijf.

Sinds augustus 2005 is Paul weer terug op televisie met de programma's Mooi Weer! de Leeuw en Pauls Parenavond.

Websites: www.pauldeleeuw.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.