kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Witteman

Nederlands journalist en televisiepresentator, die voornamelijk bekend is van de VARA-televisie.

Paulus Godefridus (Paul) Witteman (Haarlem, 14 oktober 1946) groeide op in Bloemendaal als zoon van KVP-politicus en voormalig minister P.J. Witteman en een telg uit de muzikale familie Andriessen. Voordat hij de journalistiek in ging, heeft hij een tijd op het conservatorium gezeten.

Via het dagblad De Tijd en het weekblad Elsevier is hij bij de VARA-radio terechtgekomen. Hij was eindredacteur en verslaggever voor De stand van zaken en presentator van het roemruchte In de Rooie Haan. In 1980 maakte hij zijn televisiedebuut in het programma Wat voor weer zou het zijn in Den Haag, maar het resultaat was toen nog zó onder de maat dat hij snel weer terugkeerde naar de radio.

Sinds 1986 is Witteman dan toch, dankzij toenmalig directeur Marcel van Dam, een van de VARA-gezichten geworden, te beginnen met de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws. Dit is later met NOS-Laat gefuseerd tot NOVA. In NOVA was hij, na enige onderbrekingen, voor het laatst aan het einde van het seizoen 2005-2006 te zien, en dan vooral in de vrijdagse talkshow NOVA Politiek.

Wittemans reputatie als een van Nederlands beste interviewers heeft hij ook te danken aan enkele andere programma's. Met name De ronde van Witteman, over mensen met persoonlijke problemen, maakte in de jaren 90 veel indruk. Ook presenteerde hij de dagelijkse talkshow B&W (Barend & Witteman), afgewisseld met Sonja Barend.

Enkele andere programma's die Paul Witteman presenteert of presenteerde:
. Buitenhof (politiek praatprogramma, afwisselend gepresenteerd door Paul Witteman, Peter van Ingen en Rob Trip)
. Het Lagerhuis (debatprogramma, samen met Marcel van Dam, sinds januari 1997)
. Nieuwslicht (populair-wetenschappelijk magazine, sinds 2004)
. De Grootmeesters (tests van beste burgemeesters, advocaten, (plastische)chirugen e.d., 2005)
. Woestijnruiters (interviewprogramma met Jeroen Pauw in het seizoen 2005 - 2006
. Pauw & Witteman (met ingang van het seizoen 2006 - 2007 weekdagelijks om 23:00 samen met Jeroen Pauw, een late-avondprogramma op Nederland 1 waarvoor de Woestijnruiters - achteraf gezien - het proefprogramma vormde)
. In 1998 won Paul Witteman de Zilveren Nipkowschijf en in 2001 werd hij tijdens het gala rond de Gouden Televizierring uitgeroepen tot beste mannelijke televisiepersoonlijkheid.

Witteman heeft een wekelijkse column in het VARA TV Magazine. In De Volkskrant schrijft hij wekelijks een column over klassieke muziek. Van deze columns zijn inmiddels twee boekjes uitgekomen. In 2006 schrijft hij het boekenweekessay Erfstukken, waarin hij op zoek gaat naar het geheim van muzikaliteit.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Witteman

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 59.