kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Persephone

Persephone (Eigenlijk Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie de godin van het dodenrijk. Ze was de dochter van Demeter, de godin van de landbouw en het graan, en de oppergod Zeus. De Romeinen vereerden haar als Proserpina. Zij werd daar ook gelijkgesteld met de godin Libera.

Demeter en Persephone
Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, hield geweldig veel van haar dochter en waakte over haar als een moederkloek. Maar toch werd Persephone ontvoerd, juist toen ze bloemen plukte in het veld. Hades (Pluto), de god van de onderwereld en heerser over de doden, kwam met paard en wagen op uit een kloof in de schoot van de aarde en trok haar op zijn wagen. Tevergeefs riep Persephone om hulp, maar het mocht niet baten: ze verdween met hem in de duisternis.

Demeter stortte zich in een diep verdriet. Ze zwierf wanhopig en tevergeefs de aarde rond om haar dochter te vinden, tot de oude Helios, de zonnegod die alles had gezien, medelijden kreeg en haar vertelde waar ze was: in de onderwereld bij Hades, die haar tot vrouw had genomen. Demeter was volkomen machteloos en in haar treurnis over het verlies bracht ze een dorre winter op aarde en veel mensen leden hongersnood.

Toen het al te erg werd gebood Zeus zijn broer Hades om Persephone aan haar moeder terug te geven. Hades stemde toe, maar liet zijn gemalin eerst een pit van een granaatappel eten. Wanneer men wat eet in de onderwereld zal men daar voor altijd willen blijven. Hierdoor moest Persephone steeds weer naar hem, naar de liefde terugkeren. En zo gebeurde het dat zij elk jaar in de lente en een deel van de zomer, het groei- en bloeiseizoen, bij haar moeder was en daarna weer terugging naar de onderwereld, naar Hades. Met Persephone kwam dus elk jaar de lente op aarde, en sprak men van de Anodos van Persephone. De mythe van Demeter, Hades en Persophone kan zo gezien worden als de Griekse verklaring van het ontstaan en voortduren van de seizoenen.

Verering
In de mysteriëndienst van Eleusis werd Persephone vereerd onder de bijnaam Kore (=meisje) samen met Demeter. Beide godinnen vormden een soort eenheid waarbij Demeter de bebouwde aarde was, en Kore, het graan dat in de aarde valt, sterft en nieuw leven voortbrengt.

Libera

Libera vormde samen met Liber een oud Romeins godenpaar dat gespecialiseerd was in de bescherming van de oogst. Samen met Ceres vormden ze een plebejische godentrias. De tempel, gebouwd in Etruskische stijl, maar Grieks geornamenteerd, stond tussen het Circus Maximus en de Aventijn als tegenhanger van de Capitolijns godentrias Jupiter-Juno-Minerva.

Libera werd later met Persephone (bijnaam kore) en Ariadne, een Minoïsche vegetatiegodin, dochter van Minos, vriendin van Theseus, maar ook de echtgenote van Dionysos geïdentificeerd. Aangezien Liber al vroeg vereenzelvigd werd met de Griekse Dionysos, werden deze twee ook als een echtpaar beschouwd.

Hun feest, de Liberalia, werd op 17 maart te Rome zeer uitbundig gevierd. De cultus van Libera zou in Rome rond 496 v.Chr. zijn intrede gedaan hebben, volgens de Sibyllijnse boeken.

Op het Eiland sicilië werd Libera ook vereerd. Er stond een belangrijke tempel voor haar in Syrakuse.
De Romeinen noemden ook de Punische Tanit Libera, de godin van Lybië. Lybië was in die tijd de naam voor heel Noord-Afrika, zonder Egypte.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Persephone

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 168.