kunstbus
Dit artikel is 30-10-2012 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Picardie

PicardiëPicardië (Frans: Picardie) is een regio in Noord-Frankrijk, noordoostelijk van Normandië. De regio bestaat uit drie departementen: Somme, Oise en Aisne, die genoemd zijn naar hun belangrijkste rivieren. De hoofdstad is Amiens.

Tot het bij de Franse revolutie opgedeeld werd in drie departementen, was het gedeelte boven de rivier de Somme onderdeel van de Nederlanden (De leeuwen in de huidige vlag refereren hieraan). Onder de toenmalige grens lagen Oise en Aisne, die in die tijd deel uitmaakten van het Île-de-France.

De Picardische kust is een strook van ongeveer zestig kilometer, met afwisselend krijtrotsen en zandstranden.

Picardië heeft een grote rol gespeeld in de cultuurgeschiedenis en wordt wel als de bakermat van de gotiek gezien. Vooral Amiens, Beauvais en Laon, maar ook Soissons en Noyon hebben beroemde kathedralen.

Picardisch
Het Picardisch is een Romaanse taalvariant, die in Frankrijk gesproken wordt in de regio's Noord-Nauw van Calais en Picardië, en ook in het westen van de Belgische provincie Henegouwen. De taal is verwant met het Frans en het Waals, maar wordt toch daarvan onderscheiden.

De Franse Gemeenschap van België heeft het Picardisch officieel erkend als regionale taal, onder andere naast het Waals en het Francique of het Frankisch, dat (in twee verschillende varianten) eigenlijk het Luxemburgs is (decreet van 1990).

Het Picardisch staat dichter bij het Frans dan het Waals, maar heeft daarmee wel enkele kenmerken gemeen, bij voorbeeld dat het Latijnse "ca" niet tot "cha" is getransformeerd (zie b.v. de plaatsnaam Le Cateau-Cambrésis).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Picardi%C3%AB.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 186.