kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piramide van CheopsDe Piramide van Cheops (Farao Khufu) of de Grote Piramide (van Gizeh) is de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De piramide van Cheops was tot en met de 19e eeuw het hoogste gebouw ter wereld.

Met zijn hoogte van oorspronkelijk ruim 146 meter was hij vier millennia lang het hoogste gebouw ter wereld. De piramide is circa 230 meter breed en telt circa 2,3 miljoen stenen van elk circa 2300 kilogram. De inhoud is circa 2,6 miljoen m³. Men heeft volgens de overlevering van Herodotus 20 jaar over de bouw gedaan. Moderne analyse van de bouw van de piramiden heeft aangetoond dat dit een zeer realistische bouwtijd is.

Men vermoedt dat de opdrachtgever voor dit indrukwekkende bouwwerk farao Cheops was die tussen 2587 en 2564 v.Chr. regeerde. De piramide zou zijn bedoeld als graf en stelde de heuvel voor waarop de zonnegod Ra had gestaan toen hij de andere goden en godinnen had geschapen.

De piramide van Cheops maakt deel uit van een complex van drie grote en zes kleine piramiden. De grote piramiden worden toegeschreven aan de koningen Cheops (of Choefoe), Chefren (of Khafra) en Mycerinus (of Menkaure). Men vermoedt dat ze werden gebouwd tussen ca. 2551 en 2472 v. Chr. Dankzij hun zeer stabiele constructie zijn ze goed bewaard gebleven. De buitenste witte kalksteenlaag is in de loop der tijden grotendeels verdwenen omdat de stenen in de Middeleeuwen gebruikt zijn voor andere bouwwerken.

De piramide van Cheops wordt vaak in verband gebracht met esoterische en spirituele filosofieën, ook wel piramidologie genoemd.

De bouw
Men vermoedt dat het geen slaven waren die eraan werkten maar betaalde arbeiders. Het binnenste van de piramide bestond uit plaatselijke kalksteen en daarboven werd een laag van gepolijste kalksteen gelegd waardoor de piramide leek te glanzen in het zonlicht. De top werd afgedekt door een deksteen (de Benben), die mogelijk van goud was. Vandaag de dag is die toplaag volledig weggesleten. De manier waarop ze gebouwd werd is echter nog een groot raadsel. De meeste geleerden denken dat de stenen naar boven werden gebracht via een heuvel van slijk en zand. Wat ook opvallend is, is de verhouding met de piramiden van Mykerinos en Chepren. Als je de stand van de piramiden vanuit de lucht bekijkt, staan ze precies gelijk met de gordelsterren (Alnitak, Alnilam en Mintaka) in het sterrenbeeld Orion en is de grootte ook vergelijkbaar met de helderheid van deze sterren. Dit doet vermoeden dat de Egyptenaren veel wisten van wis- en sterrenkunde.

Nieuwe theorie over de bouw
De Franse architect Jean-Pierre Houdin is ervan overtuigd geraakt dat hij het mysterie van de bouw van de piramide van Cheops heeft opgelost: dankzij een spiraalvormige helling hebben de bouwers het bovenste deel kunnen afwerken. Houdin wuift de traditionele theorie van de hand dat het 146 meter hoge bouwsel via hellingen aan de buitenkant tot stand kwam. Volgens de architect werden de hoogste galerijen via een interne helling gebouwd. Zijn theorie aan de hand van technologie van Dassault Systems is te bekijken via piramide bevindt zich aan de noordzijde. Deze ingang was in de oudheid open, maar door aardbevingen weer verborgen. In de 10e eeuw heeft een Arabische schatgraver een nieuwe ingang in de noordzijde gemaakt en zo toegang verschaft tot de interne structuur.
Vanuit de ingang loopt een dalende gang van ongeveer 1 vierkante meter door tot in de rots beneden de piramide. De gang komt uit in een niet afgemaakte ondergrondse kamer (5).
Op de dalende gang sluit een omhoog gaande gang aan die uiteindelijk leidt tot de grafkamers. Deze gang is ook zeer klein en was oorspronkelijk van de dalende gang afgesloten door middel van granieten pluggen. De omhoog gaande gang komt uit in de galerij (3), een imponerende constructie in het midden van de piramide. De galerij geeft toegang tot twee grafkamers. De kamers zijn zeer verschillend van aard en in geen van de kamers zijn resten gevonden van een begrafenis.
Een interessant detail in beide kamers is de aanwezigheid van zogenaamde luchtschachten in de noord- en zuidwanden. De schachten zijn slechts ongeveer 25 centimeter breed en hoog. De schachten in de onderste kamer (4) stoppen midden in de piramide. Recentelijk onderzoek met een robotcamera heeft aangetoond dat deze gangen nergens uitkomen. De schachten in de bovenste kamer gaan door de hele piramide heen, vandaar dat ze luchtschachten worden genoemd. Geen enkele andere Egyptische piramide heeft dergelijke schachten. Een van de meest gangbare theorieën is dat de piramide van Cheops gebouwd werd als graftombe. Andere theorieën spreken van een "tempel".
De bovenste kamer (1) was de grafkamer van Farao Khufu. De kamer is op de granieten sarcofaag na geheel leeg. Khufu's mummie en kostbaarheden die waren meegegeven bij zijn dood zijn door rovers uit de piramide gestolen.
Kamer (4), die bekend staat als de Kamer van de Koningin, is nooit bedoeld als grafplaats voor de koningin. Khufu's vrouw had een eigen piramide niet ver van deze piramide. Deze kamer heeft waarschijnlijk gediend opslagplaats voor de spullen, die nodig waren voor de begrafenis.

Zaal der Archieven
Eén van de mogelijke kamers die de archeologen zouden kunnen aantreffen is de zogenaamde zaal der archieven.
Een tekst uit het Oude Egypte verhaalt van een koning die op zoek ging in de piramide om er de wijsheid van Thoth te vinden. Deze verhalen zijn verder overgeleverd en de Grieken geloofden dat de piramide het graf was van de god Hermes.
Er zijn pseudowetenschappers met aan het hoofd het medium Edgar Cayce die geloven dat het bouwwerk dateert uit 10.000 v. Chr. en gebouwd is door Atlantiërs. Deze zouden in een kamer allerlei documenten verborgen hebben.
De aanhang voor de theorie van verborgen kamers bleef bestaan bij de Arabieren. Zo liet de kalief Al-Mamoen rond ca 820 een gat maken om in de piramide op zoek te gaan naar verloren kennis.

Schatten
De meeste farao's werden begraven met fabelachtige schatten. Binnen in de piramide van Cheops werd echter niets aangetroffen dat zou verwijzen naar een grafmonument. Men vermoedt doordat er al grafrovers op bezoek waren geweest. Naast de piramide werd echter een zeer goed bewaarde zonnebark gevonden. Dit was de boot waarmee het lichaam van Cheops werd vervoerd naar zijn graf. Onder het bouwwerk, tussen de grote gang en de tweede grafkamer, vond men een uitgehouwen ruimte waarin misschien een farao uit een eerdere dynastie begraven lag.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Cheops

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.