kunstbus
Dit artikel is 08-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pisa

Pisa - Piazza dei Miracoli

Pisa is een stad in Italië nabij de mond van de rivier Arno. Pisa is tevens hoofdstad van de provincie Pisa, een van de tien provincies van de Italiaanse regio Toscane. De stad telt ongeveer 89.000 inwoners, Pisano (enkelvoud) en Pisani (meervoud) genaamd.

De stad is vooral beroemd om zijn "scheve toren". Naar verluidt liet Galileo voorwerpen van deze toren naar beneden vallen om de valeigenschappen te bestuderen.

De provincie Pisa heeft een oppervlakte van 1887 km² en ongeveer 275.000 inwoners. Het grootste deel van de provincie ligt in een glooiende vlakte die wordt doorsneden door de rivier de Arno in het noorden en de Cecina in het zuiden. Het landschap in het zuiden van de provincie is beduidend heuvelachtiger. De provincie heeft een korte kuststrook, daar waar de Arno in de Tyrreense Zee uitmondt, bij Marina di Pisa. De hoofdstad Pisa is excentrisch gelegen, namelijk in de noordwesthoek van de provincie. Belangrijkste plaatsen in de provincie Pisa, naast de hoofdstad, zijn het bij toeristen geliefde Volterra en Pontedera.

Geschiedenis
In de Middeleeuwen was Pisa een van de vier maritieme republieken van Italië, samen met Venetië, Genua en Amalfi. In de 12e en 13e eeuw beleefde Pisa zijn glorietijd en veroverde de stadsstaat onder andere Sardinië. In 1284 werd Pisa echter verslagen door Genua. In 1406 werd Pisa veroverd door de Florentijnen en was het definitief gedaan met de zelfstandigheid. Het behoorde later tot het Groothertogdom Toscane tot het in 1871 opging in Italië. Zie voor meer informatie: Republiek Pisa.

De wellicht bekendste Pisaan ooit, Galileo Galilei, heeft zijn naam gegeven aan de internationale luchthaven van Pisa, de belangrijkste luchthaven van Toscane. Pisa is verder een vaste stopplaats voor treinen van Rome en verder richting Genua en Frankrijk en terug, en overstapplaats voor bestemming Florence.

Bezienswaardigheden

Het Campo dei Miracoli met :
. Toren van Pisa
. Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa)
. Baptisterium (doopkerk). Camposanto
Het Camposanto is een van de onderdelen van het Campo dei Miracoli in Pisa.
Het 'Camposanto monumentale' (letterlijk: monumentale heilige veld) ligt op de noordelijke hoek van het Campo. Het is een ommuurde begraafplaats, en velen vinden het de mooiste begraafplaats in de wereld. Men zegt dat het gebouwd is rondom een scheepslading van heilige grond van Golgotha, naar Pisa gebracht na de Vierde Kruistocht door aartsbisschop Ubaldo de' Lanfranchi in de 12e eeuw.
Het gebouw zelf dateert van een eeuw later en is over de eerdere begraafplaats gebouwd. De bouw van het grote, lange klooster in gotische stijl begon in 1278 door de architect Giovanni di Simone. De begraafplaats kwam pas in 1464 gereed. De buitenmuur is samengesteld uit 43 blinde bogen. Er zijn twee deuren. De rechtse wordt bekroond door een gotisch tabernakel, versierd met Maria met Kind, omringd door vier heiligen. De meeste graven liggen onder de arcades, sommigen onder het centrale pad.
Het Camposanto bevatte een grote verzameling Romeinse beelden en sarcofagen, maar er zijn er nu nog maar 84 over. De muren waren ooit bedekt met fresco's. Op 27 juli 1944 verwoestte brandbommen deze fresco's. Sinds 1945 zijn restaurateurs bezig geweest met het herstel eraan en nu is het Camposanto weer terug in haar originele staat.

Piazza dei Cavalieri met:
. Palazzo dei Cavalieri
. beeld van Cosimi I de Medici, Groothertog van Toscane

Kerk "Santa Maria della Spina" uit 1323
Het 12de-eeuwse fort "Cittadella Vecchia"
Orto botanico di Pisa, de botanische tuin

Musea
Museo Nazionale di San Matteo (S. Matteo Nationaal Museum)
Mineralogische Museum
Paleontologische Museum
Museo delle Sinopie
Zoölogische Museum
Domus Mazziniana
Domus Galilaeana


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Pisa_(Itali%C3%AB).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 683.