kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Playboy

Een playboy is iemand die zich beweegt in de jet-set, veel achter de vrouwen aanzit en meestal kortstondige verhoudingen heeft.

Tijdschrift
Playboy is ook een erotisch getint tijdschrift, vooral bedoeld voor mannen, opgericht in 1953 door de Amerikaan Hugh Hefner (Chicago, 9 april 1926). Het eerste nummer had Marilyn Monroe op de omslag (en op de middenpagina).

De inhoud bestaat uit een aantal portretseries van blote vrouwen, met als klapstuk de 'playmate van de maand', met daartussen ook interviews met bekende personen en politieke of culturele analyse. Het bloot is altijd meer erotisch dan pornografisch geweest, 'harde' seks (afbeeldingen van penetratie of fellatio) zal men in het blad niet vinden.

De oplage is, wellicht door de gemakkelijke toegang tot seks en erotische afbeeldingen op het internet, sterk achteruit gegaan sinds de hoogtijdagen. In 1972 werden van een nummer meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. In 2005 was de oplage van de Amerikaanse uitgave nog 3 miljoen. Hugh Hefners' dochter Christie Hefner is tegenwoordig de directeur van Playboy.

De Nederlandse en Belgische versies bestaan sinds mei 1983. Voor het eerste Nederlandse nummer poseerde de destijds 36-jarige Jerney Kaagman naakt. Covergirl van dit nummer was Ellen Soeters. Er stond ook een interview met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Dick Dolman in. Van het blad bestaat ook een 'vrouwelijke' editie, namelijk Playgirl. Deze wordt niet in de Nederlandse taal uitgegeven.

Het tijdschrift is ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. In 2005 verscheen een artikel over de veranderingen in de lichaamsproporties van de Playboy-centerfolds gedurende de laatste 5 decennia. De conclusies wezen niet eenduidig op een trend naar grotere slankheid; wel werden er verschuivingen gevonden in de frequentie van vijf verschillende lichaamstypen.

Websites: Hugh Hefner
Hefner werd 9 april 1926 geboren als zoon van Glenn en Grace Hefner. Als kind ging hij naar de Sayre basisschool en de Steinmetz middelbare school in west-Chicago. Hij was er een gemiddelde leerling, maar profileerde zich door buitenschoolse activiteiten zoals schrijven, het tekenen van cartoons en het voorzitterschap van de studentenraad.

Na zijn eindexamen middelbare school in januari 1944 werd 'Hef' (een bijnaam die hij sinds z'n jeugd heeft) opgeroepen door het Amerikaanse leger, om bij de infanterie te dienen en strips voor diverse kranten van het leger te tekenen. Na afloop van zijn dienst in 1946, begon hij tekenlessen (anatomie) te nemen bij het Kunstinstituut van Chicago, waarna hij zich bij de Universiteit van Illinois in Champaign/Urbana inschreef.

Hefner ontving zijn bachelorgraad na 2½ jaar terwijl hij cartoons voor de Daily Illinois tekende, en het campustijdschrift verzorgde, waar hij aanvankelijk een nieuwe rubriek getiteld Coed of the month ('studente van de maand') introduceerde. Na het verlaten van de Universiteit van Illinois werkte Hef als hulppersoneelsmanager voor een cartoonbedrijf te Chicago in 1949, en als reclame copywriter voor Carson, Pirie, warenhuis Scott in 1950.

Playboy
Zijn toekomst zag er weinig opwindend uit toen hij een baan kreeg als copywriter bij Esquire in 1951. Toen het tijdschrift zijn bureaus naar New York verplaatste, verkoos hij achter te blijven en zijn eigen tijdschrift te beginnen. Het eerste nummer van het tijdschrift Playboy met de nu wereldberoemde blote foto's van Marilyn Monroe, die oorspronkelijk eigenlijk voor een kalender waren gemaakt, werd gemaakt op een keukentafel in zijn flat. Men was niet zeker over de uitgiftedatum omdat Hefner niet wist of het zou aanslaan. Maar de eerste oplage verkocht meer dan 50.000 exemplaren, genoeg om de kosten te dekken en een nieuw exemplaar uit te brengen.

Hefner heeft soms verbazingwekkende dingen gedaan, van het organiseren van het "Belangrijkste weekend ooit in de geschiedenis van jazz" , m.a.w. het Jazzfestival bij het Stadion van Chicago, tot het bijeenroepen van Hollywoodsterren om "De Eiffeltoren van Hollywood", het bekende Hollywoodbord van losse metershoge letters, weer op zijn poten te zetten. Zijn betrokkenheid bij het Playboy-imperium is al vele jaren sterk verminderd toen hij terugtrad om plaats te maken voor zijn dochter Christie Hefner.

Hefner heeft vier kinderen:
Met Mildred Williams Christie Hefner (8 november 1952) en David Hefner (30 augustus 1955)
Met Kimberley Conrad Marston Hefner (9 april 1990) en Cooper Hefner (4 september 1991)

Anno 2007 heeft Hefner een relatie met de 27-jarige Holly Madison. Hefner maakte begin dit jaar bekend dat hij graag nog een kind met haar wil.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Playboy

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.