kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Polygoon

Polygoon maakte oorspronkelijk tussentitels voor stomme films, maar vanaf 1921 begon het bedrijf met het zelf produceren van opdrachtfilms als De bruinkool-winning 'Carisborg' en De stoommeelfabriek 'Holland' te Amsterdam. Echt bekend onder het grote publiek werd Polygoon vanaf 1924 met het bioscoopjournaal Hollands Nieuws, dat eerst tweewekelijks en vanaf begin jaren dertig wekelijks in de bioscoop te zien was.

"Waar zij niet zijn, is niets te doen" luidde het motto van de cameramannen van Polygoon die stad en land doorreisden om belangrijke gebeurtenissen en volksgebruiken vast te leggen. Daarbij ondervonden zij veel concurrentie van maatschappijen als Profilti of Haghefilm. Contracten over sportrechten, cameralieden die elkaar te slim af probeerden te zijn en vechtend over straat gingen, agressieve verkooptechnieken en schimmige overnames: de geschiedenis van Polygoon laat zien dat nieuws en commercie al vanaf de allereerste jaren hand in hand gingen.

Cameramannen van Polygoon hadden de opdracht om hun filmrollen altijd vol te schieten, met plaatselijke beroemdheden of desnoods met wat algemene schots van gebouwen of locaties. Zo ontstond een Polygoonarchief met beelden die probleemloos voor allerlei producties konden worden gebruikt, een zogenoemd stock shot archief.

POLYGOON in WO II
Polygoon en Prolfilti, de producenten van het bioscoopjournaal, stelden tijdens de Tweede Wereldoorlog hun bedrijfsbelangen zeker door een contract te sluiten met de Duitse staatsmaatschappijen Ufa en Tobis, die zelf ook een journaal in roulatie brachten. Tijdens de oorlog heette het journaal Tobis-Nederlands Nieuws. Na april 1944 werden het Duitse en Nederlandse journaal samengevoegd vanwege materiaalschaarste.

POLYGOON na WO II
Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de gloriejaren van het Polygoonjournaal in de bioscoop. Maar liefst 400 bioscopen toonden wekelijks het Neêrlands Nieuws en het Wereldnieuws. Vanaf 1946 was redacteur Philip Bloemendal als commentator bij het Polygoonjournaal betrokken en hij was het die met zijn stemgeluid het Journaal zo'n onmiskenbaar Polygoon-stempel meegaf.
Door de opkomst van de televisie nam de belangstelling voor het Polygoonjournaal aan het eind van de jaren '50 sterk af. In 1987 ging de stekker er definitief uit.

De Polygoon-collectie wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt door programmamakers en onderzoekers. Door hervertoning op televisie hebben de afgelopen jaren zelfs meer kijkers Polygoonbeelden gezien dan destijds in de bioscoop!


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 656.