kunstbus
Dit artikel is 06-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Potsdam

Potsdam is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. De stad telt 148.813 inwoners en ligt in de agglomeratie van Berlijn. Potsdam ligt aan de rivier de Havel. Potsdam is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt).

De naam Potsdam heeft vrijwel altijd betrekking op de stad Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg. Maar Potsdam kan meerdere betekenissen hebben:
. District Potsdam, een district (Bezirk) in de tijd van de DDR; Het district Potsdam was het grootste van de 14 Bezirke (districten) van de Duitse Democratische Republiek (DDR). Het district Potsdam kwam tot stand bij de wet van 23 juli 1952 na de afschaffing van de deelstaten Het district Potsdam omvatte het grootste deel van westelijk Brandenburg. Na de hereniging met de Bondsrepubliek in 1990 werd het district Potsdam opgeheven en werd weer onderdeel van de deelstaat Brandenburg.
. Potsdam (stad), New York de stad in de Amerikaanse bondsstaat New York;
. Potsdam (wijk), New York de oostelijke wijk van de stad Potsdam (stad), New York.


Geschiedenis
Potsdam is waarschijnlijk gesticht in de 10e eeuw. Lange tijd bleef het een onbeduidend dorp, hoewel het in 1345 stadsrechten kreeg. In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Hij liet er een kasteel bouwen geïnspireerd op het kasteel Honselaarsdijk wat hij leerde kennen tijdens zijn studie in Nederland. Later werd de stad ook de favoriete verblijfplaats van de koninklijke familie van Pruisen: de Hohenzollerns. De meeste leden van de Hohenzollerns werden hier geboren, groeiden op en verbleven meestentijds in een van hun verschillende paleizen in Potsdam.

Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister.

Met name in de tijd van Frederik de Grote zijn veel monumentale gebouwen gebouwd, waaronder het paleis Sanssouci, en het Neue Palais. Hoewel Berlijn de hoofdstad van Pruisen en later van het Duitse Rijk was, verbleef het hof vaak in Potsdam. Dit veranderde pas in 1918, toen na de Eerste Wereldoorlog keizer Wilhelm II werd verdreven.

De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder bombardementen. Na de oorlog vond in het Cecilienhof de Conferentie van Potsdam plaats, waaraan de overwinnaars (Truman, Churchill (die halverwege werd vervangen door Attlee) en Stalin) deelnamen.

Na de oorlog viel de stad in Oost-Duitse handen. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden vele monumentale gebouwen afgebroken. Door de bouw van de Berlijnse Muur was er geen vrij verkeer meer mogelijk met het naburige West-Berlijn.

Na de Duitse hereniging werd Potsdam de hoofdstad van de nieuwe deelstaat Brandenburg. En zijn plannen ontwikkeld om de stad in oude luister te herstellen, waaronder het Stadtschloss (stadspaleis), de oude winterresidentie, en de Garnisonkirche (garnizoenskerk).

Potsdam (glas)
. In 1674 werd in Potsdam door de keurvorst van Brandenburg, Frederik Wilhelm, een glashut gesticht onder leiding van Johann Kunckel. Er werden goud robijnglas, en groen en blauw geslepen en gegraveerd glas gemaakt. Graveur was o.a. Gottfried Spiller.
. Het glas uit Potsdam is echter vooral beroemd geworden om zijn grote bokalen met deksel, zware voet en balusterstam en zijn bekers met deksel, meestal versierd met krijgs- en mythologische taferelen.
. Potsdam heeft ook melkglas geproduceerd, het zgn. Porzellanglas.

Bezienswaardigheden
Sanssouci, het lustslot van Frederik de Grote
Het Orangeriepaleis, voorheen bestemd voor gasten van de koninklijke familie
Neue Palais (Nieuwe Paleis), ook gelegen in het Park Sanssouci
Friedenskirche met Mausoleum, ook gelegen in het Park Sanssouci
Charlottenhof, ook gelegen in het Park Sanssouci
Neuer Garten, met Marmorpalais en Cecilienhof
Het Belvedère op de Pfingstberg
De Russische kolonie Alexandrowka met de Alexander-Newski-Gedächtniskirche
Babelsberg, het zomerpaleis van Keizer Wilhelm I naar ontwerp van Karl Friedrich Schinkel
Oude binnenstad met de Brandenburger Tor (1770, niet te verwarren met het bouwwerk met dezelfde naam in Berlijn), de St. Nikolaikerk (1850) en het stadhuis (1753)
Het Holländisches Viertel met Nederlandse gevelhuisjes, opgebouwd onder de uit Amsterdam afkomstige Jan Bouman.
Het Wetenschapspark Albert Einstein met de Einsteintoren op de Telegrafenberg


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Potsdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 825.